woensdag 22 april 2009

Wondertjes van de natuur


Tijdtechnisch gezien loop ik behoorlijk achter met het blog. Het vorige bericht (van zondag) had het over onze tocht naar Leeuwarden, maar dat was vorige week donderdag! 'ns kijken of we wat van die achterstand kunnen wegwerken.


Toen wij donderdagavond afmeerden in de Prinsentuin, midden in het centrum van Leeuwarden, waren de bomen kaal. Toen we maandag vertrokken richting Groningen was de Tuin werkelijk een tuin. Door het warme weer barsten de bomen ineens uit in fris groen en prachtige bloesems en lagen we in een klein paradijsje. Het was zo'n mooi weer dat zoon Maarten besloot ons met een bezoek te vereren om uitgebreid te zonnen op het voordek.
De 3-daagse stop in Leeuwarden was bedoeld om een hoop achterstallig onderhoud weg te werken. Er is dan ook hard gewerkt, helaas niet altijd met goed resultaat. Een speciaal computertje dat ik in Israel had besteld voor de navigatie en dat moest worden ingebouwd onder de stuurstand, gaf de geest toen ik het aansloot op het 12 Volt boordnet. De brandlucht die er af kwam gaf direct aan dat ik repareren kon vergeten. Zoeken op het Internet leerde mij dat alle types inderdaad 12 V zijn, maar deze niet! Voedingsspanning 5 Volt en geen ingebouwde zekering!
Het alternatief: een lange VGA kabel en dito lange USB kabel (touchscreen) van de boordcomputer naar de stuurstand, beide kabels zijn 6 meter. En dat is op het randje!
De eerste test was positief, alles werkte. Toen we maandag wilde vertrekken werkte het weer niet. Met veel moeite 1 meter van de lengte afgehaald en ja: het werkte!!!
Zelfde probleem met de ontvangst van digitale TV (DVB-T). De leverancier (Holland Nautic Hardware) verdient een pluim! Niet alleen gaven ze me deskundige adviezen tijdens het plannen en de aanschaf, nu het niet goed werkte (wisselvallige ontvangst) kwamen ze zelfs op huisbezoek! In de Oosterhaven van Groningen kwam André V. hoogstpersoonlijk een nieuwe kabel brengen omdat de oude teveel verliezen had. Het enige probleem: hij bracht een kabel van 10 mm doorsnee mee (de oude is 4 mm) en zo'n kabel krijg je dus met geen mogelijkheid door de mast en mijn dekdoorvoer! Na wat puzzelen hebben we ook hier ongeveer 10% van de bestaande kabel afgehaald (inclusief een las) en we hopen maar dat dit de nodige verbeteringen oplevert. En passant heeft hij ook nog mijn GPS antenne werkende gemaakt, dus we maken nog steeds vorderingen.
Zoals gezegd: we liggen in Groningen. Dat was enerzijds om André te kunnen ontvangen, anderzijds om zusje Monique te verrassen met een bezoekje op haar verjaardag de 20ste. Helaas: na een fietstocht van 6 km stonden we voor een gesloten deur, het stelleke was gaan eten op ongeveer 100 mtr. afstand van de boot in de Oosterhaven. Ze zijn er zelfs langs gereden!
Hun afwezigheid hebben ze goed gemaakt door ons de avond erna (gisterenavond dus) uit te nodigen voor het eten. Heel gezellig, maar we moesten er weer 12 km voor fietsen. Ja, Ja, het leven van een gepensioneerde gaat niet over rozen. Laat dat een troost voor je zijn Peter T.!
Zo, we zijn weer bij. Over een uurtje vertrekken we uit Groningen naar Delfzijl, binnendoor, niet over de Wadden. De wind is te krachtig om buitenom Schiermonnikoog te varen.
Na Delfzijl: het buitenland, via de Eems Duitsland in. De echte expeditie gaat beginnen!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten