donderdag 23 april 2009

Droogvallen met een Smelne.......


Vandaag zijn we aan de eerste buitenlandse trip begonnen. Dat begon met het vertrek uit de (oersaaie) haven van Delfzijl en kreeg een officieel tintje toen we op de hoogte van Emden met enig ceremonieel de Duitse gastlandvlag in de mast hesen.
De Eems (Ems zeggen ze in Duitsland) is een prachtige getijderivier. Enorm breed en met het prachtige weer van vandaag, zo vlak als een spiegel. Mooi tijdstip dus om alle systemen eens te testen. Jawel: nooit gedacht, maar het werkt allemaal. Een zeer nauwkeurige GPS, een AIS die 20 km in de rondte laat zien welke (grote) schepen er overal liggen en varen, een autopilot die ons keurig op koers houdt, een 12" display op de stuurstand die zelfs met dit heldere weer al deze informatie laat zien, alle navigatieprogramma's werken, het internet is bereikbaar. Wat willen we nog meer?

Er is niemand op het water. De hele dag hebben we 3 (vracht)schepen en 1 motorboot gezien. Vandaag vonden we 70 km varen genoeg en aangezien je aan de Ems de jachthavens niet voor het uitzoeken hebt, had ik de jachthaven van de Rheder Wassersport Vereinigung uitgezocht om te overnachten. Toen we 7 km na Papenburg de ingang vonden, keken we wel raar want het was een beetje verlopen geheel. Maar ja, er waren drijvende steigers, bolders en zelfs water en elektra. Dus toch ingevaren en vastgemaakt als tweede schip.
Jullie voelen hem waarschijnlijk al, nou wij ook..... Ik had berekend dat we om 7 uur laag water zouden hebben, maar om 7 uur hield het niet op.... en er kwamen steeds meer modderbanken omhoog....en ook steeds dichter bij het schip!
Om een lang verhaal kort te maken: het is pas om 21:30 laag water en intussen liggen we compleet en finaal droog! Wat we wilde voorkomen in de Waddenzee gebeurt ons spontaan in de Ems. Voelt een beetje vreemd, lichte helling naar voren, maar het vreemdst is dat het schip niet meer beweegt. En daar ben je zo aan gewend, het schip beweegt altijd!
Nou ja, morgenvroeg om 10 uur is het weer laag, hetgeen betekent dat we rond 12 uur hier wegkunnen. We hebben geen haast!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten