woensdag 14 juli 2010

Zomer in Finland........

De haven waar we in liggen heet Hangonkylä en dat ligt aan de noordkant van het eiland Hankon (Fins) of op z'n zweeds Hangön. Ik weet niet of jullie dit wisten, maar Finland is zwaar 2-talig, maar ik heb niet het idee dat er een taalstrijd heerst zoals in België. Ik heb het idee dat de meeste Finnen beide talen beheersen en ook niks te beroerd zijn het te spreken in voorkomende gevallen. Blijkbaar vonden ze 2 talen ook genoeg, want de beheersing van het Engels is veel slechter dan in Zweden.


Hanko is de meest zuidelijke plaats van Finland en iedereen van/naar Helsinki ontkomt er dus niet aan hier minimaal vlak langs te varen. Na een etappe van 107 km gisteren, vonden wij het welletjes en zijn hier neergestreken om te overnachten. Niet in de grote haven aan de zuidkant want dat is te groot en te lawaaiig maar aan de noordkant want die is klein en gezellig.
Gisterenochtend waren we vertrokken uit Turku. En in Turku waren we gekomen op de dag van de voetbal finale Nederland-Spanje na een andere monsteretappe van 97 km vanuit een ankerplaats in de Åland eilanden, Bärö genaamd.
Zijn we weer bij???

In Turku zijn we een dagje extra blijven liggen om te bekomen van de emoties na de verloren voetbalfinale. Zoals Albert onze Spaanse vriend zei: "de erfenis van Cruijff heeft gewonnen". Toch een stukje Nederlandse victorie??

Er was nog een akkefietje aan de boot toen wij ergens in Turku in een Ierse Sportsbar op grootbeeld naar de wedstrijd zaten te kijken. De volgende ochtend werden wij daar door de havenmeester op attent gemaakt. Bij het afmeren van een zeilschip met een enorme boegspriet (inclusief aluminium ladder) naast ons heeft die spriet over een behoorlijke lengte langs onze railing geschaafd, daarbij een spoor van groeven en bramen achter latend in het roestvrij staal. Wij waren die ochtend toch al een uur of twee bezig op de boot en ook de buurman was daar, maar die had het tot nu toe niet nodig gevonden ons hiervan in kennis te stellen. Fijne vent dus! Toen de havenmeester aan boord kwam om ons aan te wijzen waar hij ons geraakt had, kwam hij toch maar bovendeks om schuld te bekennen: teveel zijwind en te langzaam invaren enzo.
De andere buurman maakte daar korte metten mee: geen wind en veel te hard invaren. En jawel, te oordelen naar de blauwe verf op zijn romp afkomstig van de meerpalen, had hij ook die langdurig en hard geraakt.

Dankzij de bemiddeling van de havenmeester stond er binnen een uur een mannetje aan boord die met slijptollen en polijstschijven de reling weer braamvrij en glanzend heeft bijgewerkt. De schade voor de buurman: euro 40.
En verder: we hebben de zomer dus gevonden! Ik geloof dat dit de 2e keer in 5 jaar is dat we de airco daadwerkelijk gebruiken. Die koelt alleen de slaapkamer, maar dat is wel zo fijn om na de hitte van de dag in ieder geval koel te kunnen slapen. Ook jammer dat hij wat lawaaiig is, niet alleen binnen, maar ook buiten waar het koelwater met een boogje van 20 cm in het water klettert. Op een stille avond is dat goed te horen en toen we de airco de eerste keer gebruikte een paar jaar geleden, hadden we dan ook direct commentaar van de buren.
Het is heet dus. De temperaturen op het (open) achterdek onder de bimini lopen op tot 32°, benedendeks tot 35°. Al varende is het redelijk goed te hebben, maar zodra je een haven binnenloopt of de stad in moet om boodschappen te doen, is het niet te houden. De Finnen juichen, normaal hebben ze dit maar voor 1 of 2 dagen en nu al een week!! En het ziet er naar uit dat het nog een weekje aanhoudt!

Bijhouden van het blog is ook hier geen sinecure, zie de foto. Hier hoef ik gelukkig geen bergen te beklimmen voor een Internet verbinding, maar wel zitten in de volle zon voor het havenkantoor, zijnde de enige plek met een fatsoenlijke WiFi verbinding. Maar we klagen niet hoor!!! De zuidelijke archipel van Finland is prachtig! Een veel rijkere natuur dan in Zweden en moet ik eerlijk zeggen: de Finnen hebben meer stijl. Zie je in Zweden alleen die rode blokhutten, hier zie je prachtige huizen in het landschap, mooie architectuur.

Volgende blog komt uit Helsinki!!!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten