zaterdag 10 juli 2010

Onderweg naar Finland.

Het was prachtig in Öregrund, de dag na de halve finale, maar het waaide te hard en uit de verkeerde hoek om de oversteek te wagen.
Dus we hebben de fietsje uitgepakt en hebben de (gratis) veerpont genomen van Öregrund naar Grasso, het eiland aan de overkant van de Öregrund Sund om daar een uitgebreide fietstocht over dat prachtig eiland te maken. De Zweden verstaan overigens iets anders onder een fietstocht dan wij in Nederland. Het is meer een all-terrain trial. We hebben de fietsen nog net niet hoeven dragen, maar er waren hele stukken bij door de bossen dat je dus echt niet kon fietsen. Maar een prachtige tocht!

De dag erna (8 juli) was het dus weer vroeg. 05:30 de wekker en 06:15 gleden we de haven uit: strak water en nauwelijks wind. En dat bleef het hele traject zo, tot op het laatste uur naar Mariehamn. Maar dat hadden we zo uitgekiend op basis van de weerberichten en dit keer hield de wind zich ook uitstekend aan de voorspellingen. Om 2 uur liepen we dan Mariehamn-Västerhamn binnen, begeleid door 4 veerboten: het gaat hier werkelijk op en neer met ferries. Even bellen met de haven voor een ligplaats en even later lagen we aan een lange steiger. Niet de beste plaats in de haven maar wel langszij. 1 nacht meneer? dat is dan 100 euro!
Wablief? jawel, 50 euro voor telefonisch reserveren en 50 euro voor een langsligplaats. Om een lang verhaal kort te maken: uiteindelijk hebben we, gewoon als iedereen, 25 euro betaald. De 50 euro reserveringskosten hebben ze zelf ingeslikt en het dubbele tarief voor een langsligger heb ik stomweg geweigerd te betalen. Maar ja, het is hoog seizoen en je kunt het proberen met een domme toerist!!
Mariehamn is nauwelijks 1 km breed en je loopt dus ook in 20 min. van Västerhamn naar Österhamn. Dat was helemaal kermis: 2x zo groot als onze haven maar vnl. bevolkt door speedbotenvolk en jet-ski jongeren. Hoop lawaai, gebral en volk dat de haven in- en uit raced. Thanks Tim, for your advice!
De volgende ochtend zijn we op excursie gegaan naar de "Pommern" een van de laatste nog in volle glorie bestaande vierkant getuigde zeil-vrachtschepen uit het begin van de 20e eeuw. Deze gigantische zeilers hebben nog tot in de jaren 30 van de vorige eeuw vrachten uit Australië en Zuid-Amerika naar Europa gehaald. Tijdens mijn verblijf op de Europa werd er veel gesproken over deze roemruchte schepen van de K-line uit Hamburg. Ik heb er zelfs een film gezien over het leven aan boord. En nu had ik de gelegenheid zo'n schip dan te bezoeken. Prachtig mooi, hoe simpel varen toch kon zijn (maar hoe inspannend).

Het is nu de 10 juli, 09:00 's morgens en we gaan vertrekken uit Kungsholm. De foto's staan er nu bij (geplaatst op 14 juli)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten