dinsdag 18 mei 2010

Stockholm

Wat is Stockholm toch een heerlijke stad!
Is er iemand ooit op een plek geweest waar je 3 soorten van vervoer op een steenworp afstand van je voordeur hebt? Als we rechtsaf gaan kunnen we de veerpont nemen naar Gamla Stan op 200 meter afstand in pretpark Tivoli (de zweedse versie), als we rechtdoor lopen de bus naar Hamn Gatan op 300 meter en naar links de Tunnelbanen naar de rest van Groot Stockholm op 800 meter. En dat allemaal op het zelfde (smart) kaartje van Skr 200 voor 72 uur.
Je kunt ook betalen met dezelfde PIN-pas die je in Nederland gebruikt (alhoewel ik me af en toe afvraag of dit werkelijk een voordeel is) in al die leuke winkeltjes. Voor Jaap zijn er diverse grote winkels die handelen in zijn yesterday muziek, voor mij is er die enorme Science Fiction boekenwinkel in Gamla Stan en voor de meisjes al die onzettend leuke boetiekjes in Södermalm (SoFo), Gamla Stan, maar natuurlijk ook in hartje Stockholm. En voor ons allemaal de enorme collectie lekkere eettentjes op elke straathoek.

Alhoewel: de grootste kostenpost waren toch de nieuwe waterkaarten van Bottenviken en Bottenhavet, oftewel het Zweedse en Finse deel van de Botnische Golf boven Stockholm. Dat is een behoorlijk gebied waneer je detail genoeg wilt om te ankeren, meestal schaal 1:50.000 en in kritieke gebieden 1:20.000 oftewel 110 Mbyte aan digitale kaarten. Daarnaast genoeg papieren kaarten om de vloer van de kajuit volledig te bedekken (want de elektronika zal maar eens uitvallen!!). Schaal 1:250.000, nauwkeurig genoeg om de dichtsbijzijnde haven binnen te lopen in geval van storingen. We kunnen dus weer vooruit!

Het verblijf van Jaap en Marg aan boord zit er bijna op. Morgen vliegen ze weer terug naar Eindhoven, als de vulkaan op IJsland tenminste geen roet in het eten gooit. Dan zit ons verblijf in Stockholm er ook weer op. Voor stads vertier waren we niet gekomen, naar het noorden dus!
Had ik al verteld dat we de hele tijd hier (sinds afgelopen vrijdag) prachtig weer gehad hebben?
Zondag was iets koeler, maar de rest van de dagen steeds heerlijke temperaturen van rond de 20 graden met nauwelijks wind. Dat is wel iets anders dan die windkracht 6-7 een week lang in september vorig jaar!
En wat dacht je hiervan: de zon is al op om 04:00 uur 's morgens en het is pas donker rond 22:30! Echt zomer dus met prachtige zonsondergangen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten