vrijdag 28 mei 2010

Gävle

Had ik me daar de vorige keer een heel verhaal over weersverwachtingen, werden we de volgende dag stevig met de neus op de feiten gedrukt. Na een dag afgewacht te hebben tot de wind luwde, zijn we op tweede Pinksterdag tegen de middag vertrokken van die eenzame plek in Ängskärsskaten op weg naar Gävle.
Het eerste stuk, in de bescherming van de scheren, was rustig qua wind, maar spannend qua ondiepten die toch net niet op de kaart stonden. Sommigen stukken hebben we stapvoets gedaan maar het is allemaal goed afgelopen ondanks het frequente gejank van het dieptealarm.
Het werd pas echt spannend toen we uit de scheren kwamen en echt weer op zee voeren. Daar bleek dat de wind weliswaar meeviel, maar dat de zee de wind van gisteren nog lang niet vergeten was! En natuurlijke hadden we een pal westelijke koers en kwamen de golven uit het noorden. Rollen als op de kermis dus en weer kruisen om het aangenaam te houden. Behalve het feit dat de deur van de drankenkast bleef openvliegen is er verder niets misgegaan. (daar zit nu een grendel op!)
Wat wel een bron van ergernis was, is het feit dat de tentbuizen niet goed gerepareerd zijn na het doorbuigen als gevolg van een meter sneeuw en ijs in de winter. De buizen zijn veel te recht aan de bovenkant waardoor de tent er flodderig omheen hangt. En als het dus waait klappert de tent verschrikkelijk, met het risico dat ie in een stevige wind een keer helemaal kapot waait.
Aangekomen in Gävle (spreek uit: Jafle) zijn we dan ook op zoek gegaan naar een bedrijf dat hier iets aan kon doen. Laten we dat nu op 20 minuten lopen van de boot vinden! Een klein bedrijfje helemaal gespecialiseerd in roestvast staal dat druk bezig was olieskimmers te maken voor de Golf van Mexico, maar tussen de bedrijven door onze tentbuizen wel wilde buigen.
Een bijkomend probleempje: hoe krijg je die zware en vooral grote krengen bij dat bedrijf? Wel bekijk de foto maar eens en zie hoe wij dat op de Chinese manier hebben opgelost!

Toen we toch bezig waren hebben we daar maar direct een 1,80 meter lange RVS vlaggenstok besteld. We voeren nog steeds rond met dat afgebroken houten stokje (zie blog september 2009) en de bijbehorende volkomen verschoten vlag. We varen nu weer rond met een joekel van een stok en een vlag zo groot als een beddenlaken met de strijkplooien er nog in!



Overigens: Gävle was zeer de moeite waard. Leuke stad, mooie parken, prachtige gebouwen en grote pleinen en daar doorheen een rivier met een spectaculaire waterval.
De wandeltocht die langs al dat moois voerde hebben we overigens per fiets gedaan.


Op deze foto een park met daarin de "Five Musical Geniuses" van Carl Milles (de originele welteverstaan).
Er zijn nog meer "originele" in Gävle. Iedereen kent toch die kleine frisse snoepjes van Läkerol??  Juist ja, uit Gävle!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten