donderdag 16 september 2010

Overwinteren op Bornholm??

Nou, overwinteren zal het wel niet worden. Maar het ziet er wel naar uit dat dit de langste "verwaaid" periode uit onze vaarhistorie gaat worden. Aangekomen op 13 september gaat het waarschijnlijk 20/21 september worden voordat we weer verder kunnen.

Het begon al in Karlskrona toen we daar de 12e bleven liggen om de stad te bekijken. De dag ervoor leken de weersverwachtingen nog optimaal om te varen op de 12e of de 13e, maar halverwege de 12e werden die verwachtingen al behoorlijk bijgesteld en natuurlijk niet ten gunste!
Toch vertrokken: de ochtend (06:00) was kil en vochtig maar gelukkig weinig wind en vlakke zee. Gaandeweg trok de westenwind echter aan en draaide naar noord-west, terwijl wij op een zuid-wester koers zaten. Lekker dus: halve wind. Prima voor een zeiler maar minder voor ons. Het weer werd somberder, de buien heftiger en het rollen steeds heviger, geef ons maar wind op kop!
Vier uur uit de kust kregen we zelfs bezoek van een verstekeling die het weer ook maar niks vond. Een grote kwikstaart streek neer op het dek en heeft ons zo'n 3 uur gezelschap gehouden voordat hij weer vertrok. In die tijd was de golfhoogte gestegen tot een meter of meer en moesten we noodgedwongen van onze koers af om te gaan kruisen en het rollen beperkt te houden. De oversteek van de traffic lanes in dit deel van de Oostzee gaf gelukkig weinig problemen, maar toen was het al duidelijk dat we de noordpunt van Bornholm niet gingen halen, laat staan dat we langs de westkust (lager wal!) naar Ronne zouden kunnen varen. We hebben dus een meer comfortable route gekozen naar de noord-oost zijde om vervolgens in de luwte van het eiland naar de haven van Tejn te koersen, volgens de boeken de meest beschutte haven van het eiland.
Overigens: de aankomst in de haven van Tejn deed ons de trip al snel vergeten. We vonden een plaatsje midden tussen de vissersboten en het duurde nog geen 5 minuten of Juul stond met 4 levensgrote en kakelverse schollen in haar handen: met de complimenten van de visafslag!

Wat zijn wij blij niet naar Ronne te zijn gegaan! Vandaag (15 september)  zijn we met de bus van Tejn naar Ronne gegaan en hebben daar de haven eens bekeken. Golven van zo'n 2-3 meter die over de golfbrekers slaan en een zeer onrustige haven. Bij de veerhaven zagen we hoe een sleepboot naar buiten ging  en bijna op z'n kop door de brekers ging. Die kwam na 5 minuten schielijk terug!
Onze haven ligt in de luwte van het eiland beschermd tegen de westenwind die vanacht aantrekt tot windkracht 9 (25 m/s, 40 knopen) en aan de zeekant door een dubbele golfbreker tegen de golven van zo'n 4 (!) meter. Zelfs hier in de luwte meten we al 24 knopen wind en kraken de (dubbele) landvasten op de bolders. Het schip ligt pal west aan de kade, mooi met de kop in de wind, maar die wil nog wel eens draaien naar noordwest en af en toe bijna noord en dan vangt de tent aardig wat wind en worden we met geweld van de kade geblazen.

En de vooruitzichten? Deze wind (kracht 7 - 9) houdt minstens 3 dagen aan, waarna hij zakt naar ca. 15 knopen die 2 dagen aanhoudt. Daarna: niemand durft dat te voorspellen maar het kon nog wel eens even duren. Wij hebben tenminste een weekkaart voor de bus gekocht: het eiland heeft een hoop te bieden!

(Met dank aan de havenmeester wiens WiFi wij mochten gebruiken.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten