zondag 26 september 2010

Onderweg door Duitsland

Eerst maar eens zien weg te komen van Bornholm!!


Dat was de laatste zin uit de vorige blog. En intussen zijn we dus inderdaad weg uit Bornholm!
Na 9 dagen harde tot zeer harde wind en veel regen brak de 23e september aan met lichte wind en nauwelijks bewolking. Om zo min mogelijk tijd te verliezen zijn we bij het eerste ochtendkrieken vertrokken en verlieten iets na 06:00 de haven van Tejn op Bornholm. De zee was nog wat onrustig, vooral bij het ronden van de noord-oost punt van het eiland, maar naarmate de ochtend vorderde draaide de weinige wind verder naar het zuiden en streek daarmee de nog steeds uit het noordwesten komende golven glad. Al dat wachten was uiteindelijk de moeite waard: de middag was prachtig, blauwe lucht, een heerlijk zonnetje en op zee een temperatuur van 18 graden. En zo naderde we de kust van Rügen bijna in vakantiestemming en toen we uiteindelijk de haven van Schaprode inliepen moesten nog snel de truien uit want daar was het een ongelooflijke 23 graden!


De volgende ochtend begon nevelig toen wij vertrokken voor een werkelijk prachtige tocht langs een deel van Rügen. Een echte slingertocht tussen slikken en schorren, door soms heel nauwe maar goed bebakende vaargeulen. Het zonnetje scheen opnieuw, de wind was wat krachtiger dan de dag ervoor, maar nog steeds zuidelijk, dus aflandig. Het is een prachtig gebied met volop beschermde ankerplekken en vriendelijke haventjes en dorpjes op de verschillende eilanden en we zijn dan ook van plan daar nog eens terug te keren.
Eenmaal tussen de eilanden uit zijn we in een rechte koers door de Mecklenburger Bucht gevaren, recht op de haveningang van Warnemünde af. Dat is nog even uitkijken wat het is er een drukte van jewelste van grote vrachtschepen, ferries, jachten, maar vooral van die etters van rondvaartboten. Ik heb er geen ander woord voor: die jongens denken dat ze het alleenrecht in de havens en vaargeulen hebben, trekken zich van god noch gebod iets aan en irriteren iedereen met hun agressieve en a-sociale gedrag.
Direct na de havenhoofden is aan stuurboord de ingang van de "Alter Strom", een nauw kanaal met aan weerskanten steigers voor rondvaartboten, reddingsdiensten, vissersboten, bruine vloot en als er dan nog ruimte is kunnen er ook nog wat jachten afmeren. We hadden al bijna de hoop opgegeven een plaatsje te vinden en hadden besloten Vaarttuig onder een kraan te parkeren om op zoek te gaan naar een havenmeester. Nou, dat soort acties is de beste trigger om een "gezagsdrager" te alarmeren. We lagen nog niet aan de kant of de havenmeester stond al voor ons om te verbieden daar aan te leggen, maar was vervolgens zo vriendelijk om uit te leggen waar we dan wel konden gaan liggen. Ook dat was een plek waar het verboden was om aan te leggen, maar op zijn gezag hebben we dat toch maar gedaan. 
Een in de buurt liggende zeiler probeerde ons daar nog van te weerhouden met de mededeling dat we te lang waren voor die plek en beslist niet achter de palen mochten uitsteken, maar daar hebben we ons maar niets van aangetrokken. Om de lieve vrede te bewaren, hebben we de Zodiac van de davits gehaald om het uitsteken te beperken, maar dat bleek uiteindelijke ook niet nodig geweest.  
Het eindresultaat: een prachtig plekje in het hartje van de oude haven van Warnemünde met het stadje op slenterafstand op een heerlijke nazomerse middag. We hebben heerlijk door het centrum geslenterd en zijn 's avonds neergestreken op een terras voor een vers visje. 
Alleen jammer dat we vergeten waren dat Duitsers hun visjes mishandelen met een dikke laag paneermeel en vervolgens veel te lang gaar stoken in overjarig frietvet. Eigenlijk niet te eten (we waren gewaarschuwd, zie foto), maar de gebakken aardappeltjes waren ok en de wijn fris.
Na het ontbijt geprofiteerd van de derde mooie dag op rij om in 2 slagen rechtstreeks naar Travemünde te varen waar we om 16:00 uur aankwamen. Toch niet slecht: 346 km zee in 3 dagen.
En mooi op tijd ook nog! We hadden nog net de tijd om met het lokale pontje de Trave over te steken om het centrum van Travemünde te bekijken, maar werden eigenlijk al snel door een beginnende regenbui terug naar de boot gejaagd. Het heeft zo'n beetje de hele avond geregend.


Na een hoognodige tankbeurt zijn we op ons gemak aan de 22 km naar Lübeck begonnen waar we een prachtig plekje in de Hansahaven vonden, opnieuw een oud stukje van de Trave, omgeven door pakhuizen en vlak tegen het centrum. De middag hebben we gebruikt om uitgebreid de toerist te spelen en te shoppen en om opnieuw net op tijd thuis te zijn voor het begon te regenen. Alleen dit keer hield de regen niet op na een uurtje. Het heeft de hele nacht EN de hele zondag non-stop geregend. In plaats van de toeristische wandeling door oud-Lübeck hebben we maar van de nood een deugd gemaakt en de administratie bijgewerkt, mails beantwoord, blog bijgewerkt en gewoon lekker lui geweest.


Morgen beginnen we aan de rest van het traject naar huis. We zijn blij met ons besluit binnendoor te gaan. Het weer in de Duitse Bocht ziet er de komende dagen niet echt lekker uit!!



3 opmerkingen:

  1. Ha vaarttuigjes,
    Fijn te horen dat jullie weer door het "vaste land" varen en dus geen last meer hebben van harde winden en metershoge golven. Zal weel enorm wennen zijn aan de rustige vaartjes in het duitse land. Succes met alle sluizen en bruggen. Wens jullie goede laatste weken toe, liefs peter en mieke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Juliette en Herman,

    Blij te horen dat jullie weer op de terug zijn.Het zijn nog wel een aan tal sluizen maar het is een mooie tocht.
    Op 24 okt houden wij een feest en hopen dat jullie daar bij zullen zijn de uitnodiging ligt in de bus. Wij wensen jullie behouden vaart en hopen jullie gauw te zien

    Liefs Ge en Paula

    BeantwoordenVerwijderen
  3. He Herman en Juul, heb nog een leuke term verbrugd..... dwz een onverwachte sluiting van bruggen op zondag. Wie denkt daar nu aan, waarschijnlijk zijn wij niet hristelijk genoeg ?? We hadden kinders op bezoek en die moesten vanuti een of ander heel klein dorp n bus nemen en vandaar via via naar meppel. Voeg hem maar toe aan je woordenboek maar hoop dat het jullie niet overkomt. Goeie reis. Peter en mieke

    BeantwoordenVerwijderen