zondag 12 september 2010

even buiten bereik.......

ALs jullie een tijdje niets van ons horen: morgen vertrekken we uit Zweden richting Bornholm (Denemarken) en zal mijn Zweedse breedband internet verbinding niet meer werken. Om nu voor de paar dagen in Denemarken opnieuw zo'n verbinding te kopen, wordt me iets te duur, dus we wachten daarmee tot we in Duitsland zijn. En daar zit hem nu net de kneep: morgen kunnen we nog net in Bornholm komen, maar de weersverwachtingen voorspellen ons nu dat we daar dan vervolgens minstens 4 dagen vastliggen. Jawel: zware westelijke winden.

En aangezien we nog nooit in Bornholm zijn geweest hebben we juist dit eiland gekozen om vast te liggen, Lijkt ons heerlijk om in weer en wind Bornholm te verkennen per fiets en bus. Nee, niet te voet, dat levert toch problemen op.
Nou we toch bij dit onderwerp zijn aangeland, op veler verzoek bij deze dan maar een Medisch Bulletin.
De patient maakt het uitstekend, is pijn vrij, maar z'n voet wil nog steeds niet. Kortom: gaat niet beter, maar ook niet slechter. We hebben onlangs eens een dagje een auto gehuurd, maar dan merk je toch wel dat de koppeling een probleem oplevert. Beetje met de koppeling spelen met je tenen is er niet bij, gewoon vol de hak erop en omhoog of omlaag, geen nuances. Die motor is ik weet niet hoe vaak afgeslagen.....

Op het moment van schrijven liggen we in Karlskrona, net om de zuid-oost hoek van Zweden. We zijn hier gekomen via een etappe van 100 km vanuit Kalmar en Kalmar hebben we bereikt via een redelijk rustige en korte etappe vanuit Borgholm. Nee, dat is geen tikfout. Borgholm is een stad op het eiland Öland, Bornholm is zelf een (Deens) eiland tussen Zweden en Duitsland.

wandeling op Borgholm
Borgholm was eigenlijk een foutje in de planning (zie vorige blog), maar was toch zeer de moeite waard. De ochtend na aankomst hebben we met prachtig weer (maar stevige wind) op de fiets een eind over de strandweg gefietst die door een eikenbos loopt met prachtige oude bomen. Die tocht werd gestopt doordat we tegen een zwaar beveiligd hek aanreden. Juultje heeft nog geprobeerd binnen te komen door de cijfercode van de haventoiletten in te toetsen, maar helaas, blijkbaar een andere uitbater.....!
Naderhand bleek dit het toegangshek te zijn naar het buitenhuisje van de Zweedse koninklijke familie, helaas, er was niemand thuis.

brug over Kalmarsund
 Na nog de nodige bezienswaardigheden bekeken te hebben, hebben we gebruik gemaakt van de vaak voorkomende namiddag luwte in de wind en hebben 20 km pal naast de kustlijn van Öland gevaren om vervolgens met een wijde boog om een aantal ondieptes de oversteek naar Kalmar te maken, bijna evenwijdig aan de 6 km lange brug die het eiland met Zweden verbindt. Het laatste stukje naar de haven was nog even ruig omdat we weer dwars op wind en golven moesten en in dit stuk van de Kalmarsund staat dankzij die krachtige zuidenwind en talloze ondieptes (de vaargeul is slechts 80 meter breed) ook nog eens nogal wat stroming. In de havenkom zelf werden we begroet door een ballet van daar gemeerde schepen. Werkelijk alles bewoog en of rolde door de golfslag die zo de haven in komt. Gelukkig vonden we helemaal achterin nog een plek waar we ook nog eens met de boeg op de golfrichting konden liggen, maar we wilden wel van het schip af. Wij worden eerder zeeziek van rollen in een haven dan van rollen tijdens het varen!!

Kalmar-Gamla Stan
Donderdag 9 september hebben we gebruikt om de stad te verkennen en wat klusjes aan boord te doen. Erg leuke stad met een actief uitgaansleven (studenten, wat wil je), dus veel cafeetjes en restaurants. Wederom een prachtige dag, maar de wind was zo mogelijk nog krachtiger dan de dag ervoor dus het ballet in de haven ging gewoon door. Vrijdag had eveneens veel wind, maar bovendien veel regen, dus we hebben een auto gehuurd en zijn het binnenland ingetrokken. Kalmar ligt nl. op de rand van een gebied dat bekent staat als het "Kingdom of Crystal" ook wel "de glas driehoek" genaamd. In een gebied van 80 bij 50 km liggen een tiental glasoven(tje)s en individuele glaskunstenaars die de mooiste dingen maken. Natuurlijk heb je ook hier de "Leerdammer" met z'n wijnglazen, maar over het algemeen vindt je veel kunstzinnige en mooie dingen tot en met complete abstracte beeldende kunst in glas. Helaas niet te betalen maar 'n welbestede dag.

Zaterdag 11 september was dan de eerste dag dat de wind zover was gaan liggen dat het ballet was gestopt en we onze neus weer buiten de haven durfden te steken. En dat eigenlijk alleen nog maar omdat ik wist dat we de hele reis (80 km) over zee de zuidenwind (ca. 10-15 knopen)op kop zouden hebben en we het laatste westelijke stuk (20 km) in de beschutting van de eilanden konden varen.
En zo kwam het gelukkig ook uit. Ik weet niet of onze tolerantie t.o.v. stampen is toegenomen of dat het werkelijk meeviel, maar op dit soort lange trajecten (72 km op een koers) waar de autopilot het meeste werk doet met een golfhoogte van 1-1,5 mtr. hebben we zelfs moeite om wakker te blijven terwijl het buiswater tot op de tent klettert. Zo zie je maar weer: alles went!
Het enige dat ons benauwde was een steeds slechter wordend zicht. Nog net geen mist maar wel een grauwsluier die af en toe het zicht beperkte tot zo'n 200 meter. Gelukkig zonder ongelukken bereikten we Karlskrona en ook hier hadden we de plekken voor het uitzoeken. En we lagen nog niet of het begon te regenen en liep het zicht terug tot praktisch niks: perfecte timing dus!
veilig in Karlskrona (made by Damen!!)
Vandaag, zondag was eigenlijk een prima vaardag, maar we hadden geen zin. Karlskrona is een mooie stad met heel veel geschiedenis en interessante plekjes dus we zijn gebleven en met de fietsjes de stad ingetrokken. Het zonnetje scheen weer, de temperatuur liep op tot tegen de 20 graden, weinig wind dus een prima dag om............... het museum in te gaan, in dit geval het Marine museum. Ouderen onder ons herinneren zich nog vast wel het duikboot incident in de zweedse wateren tijdens de Koude Oorlog. Nou dat was dus o.a. in Karlskrona. Dat gedoe heeft weken geduurd en heeft uiteindelijk 1 gestrande (russische) onderzeeër opgeleverd. Het Zweedse oorlogschip dat de bemanning aan boord heeft genomen is acuut tot museumstuk verheven en ligt hier dus ook.

En nu bereiden we ons voor op de lange trip van morgen: Karlskrona - Bornholm, 140 km. non-stop over volle zee. De windverwachting is gunstig, het regent en dan is de wind meestal zwak. We starten om 6 uur (half uur voor zonsopgang) en verwachten om 17:00 uur in Bornholm te zijn. Tegen die tijd gaat de wind aanwakkeren en volgens verwachting is die dinsdagochtend zo'n 30 knopen, oftewel windkracht 7........!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten