donderdag 3 juni 2010

Verwaaid in Härnösand

Het lijkt erop dat de temperaturen langzaam omhoog gaan. 's Nachts is het nog steeds zo'n graad of 11 - 13, maar overdag begint de temperatuur langzaam naar de 18 - 20 graden te klimmen. En in de zon is het helemaal lekker, en die hebben we veel!
Echter, net als vorig jaar, de wind blijft aan de stevige kant. Het is echt zoeken naar een gaatje in de wind in de weerberichten. Wat nog wel eens wil gebeuren is dat de wind van noord-oost naar noord-west wil draaien via het zuiden.......Dat levert dan een pauze in de wind op van een uur of 6 die we dan gebruiken om weer een stuk over zee te varen. Vandaag en morgen en misschien zelfs zaterdag zit dat er echter niet in. Vandaag hadden we 18 knopen wind en dat blijft minstens 36 uur doorgaan. Zelfs als de wind dan gaat liggen duurt het zo'n 24 uur voordat de zee gekalmeerd is, dus veel voortgang zit er de komende dagen niet in!!

Wat we dan doen?? Veel tijd nemen voor onze aanloop, want die is aanzienlijk. De laatste dagen hebben we een franse verkoper van horloge gereedschappen aan boord gehad, zijn op bezoek geweest bij een nederlandse dame in Sundsvall, hebben met een nederlandse (ex)binnenschipper bier gedronken op het achterdek en een lang gesprek aan de reling gehad met een ander nederlands (ex) binnenschipper echtpaar. En dan hebben we het nog niet gehad over de talloze zweden die met allerhande vragen maar ook adviezen aan komen wandelen.

Verder doen we onderhoud, ook aan onszelf. Vandaag hebben we een zweedse knipbeurt gehad en dat viel nog niet mee! Kapsalons genoeg, ik geloof dat we er 5 gehad hebben, maar die gaven allemaal nul op het rekest. "Sorry, fully booked" en wij maar kijken naar die lege salon. Eentje had er zelfs geen tijd want ze waren in vergadering! Uiteindelijk vonden we een lege salon met een oudere dame die ons bereidwillig geknipt en geschoren heeft.

Ook aan de boot is onderhoud gepleegd en hier moet ik door het stof. Op aandringen van Juliette, die zich zorgen maakte over de conditie van de impeller, heb ik de luiken opengetrokken en heb dat ding gedemonteerd. Eigenlijk alleen maar om te bewijzen dat er niks mee aan de hand was, maar dat pakte anders uit! Alle lamellen zaten er weliswaar nog aan, maar tot mijn schrik vertoonde die allemaal al beginnende scheurtjes. Een was zelfs al over een lengte van 1 cm ingescheurd! Is toch vervelend wanneer je midden op zee zit met een beetje deining en je motor stopt ermee omdat de impeller versleten is!
Dus collega schippers: luister altijd naar je vrouw wanneer die zich zorgen maakt over de staat van onderhoud!!

Vanuit Hudiksvall (foto) zijn we naar Sundvall gevaren waar we 2 nachten hebben doorgebracht en vandaar zijn we naar Härnösand gegaan waar we dus minstens 3 nachten zullen moeten blijven. Vandaar uit gaan we naar de Höga Kusten, een van de mooiste kustgebieden van Zweden. Veel eilanden, kleine vissersplaatsjes, diepe fjorden.
Nu maar hopen dat de wind gaat liggen.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten