maandag 1 juni 2009

bye, bye, Berlin


Het zit erop! We hebben Berlijn verlaten!
Een kleine 3 weken die begonnen in de Wannsee en via een tocht over de Spree dwars door hartje Berlijn eindigde in Spandau - Zitadel. Die plek, in de kleine haven van de "Wasserfreunde Spandau 04", is 2 weken lang onze uitvalsbasis geweest voor talloze excursies naar alle delen van de stad. We hebben van vroeg tot laat door die stad gezworven, talloze kilometers gemaakt met U- en S-Bahn, ik zou zeggen bijna nog meer kilometers te voet en ook nog op de fiets, maar dit weekend, compleet excursie-moe, hebben we besloten er een streep onder te zetten en door te reizen. Het water riep ons en we wilde beiden dolgraag weer gaan varen.

Begrijp me goed: Berlijn is een prachtige stad die we iedereen van harte aanbevelen. Wat opvalt is de ruimte en het groen. In vergelijking met andere Europese hoofdsteden, valt ook op dat er relatief weinig verkeer is, waarschijnlijk door het echt voortreffelijke openbaar vervoer.
We hebben genoten van de rijke historie, prachtige gebouwen, gezellige buurten, indrukwekkende musea en bijzonder vriendelijke en behulpzame mensen. Een prachtige stad, verbazingwekkend hersteld van de vernielingen van 1945 en van het DDR regiem dat liever opblies dan restaureerde. Een stad, maar ook staat, die heel integer omgaat met het verleden, hoe schandelijk die ook geweest is.

Gisteren, op Juliette's verjaardag, hebben wij het afscheid van Berlijn gevierd samen met de bemanning van de "Cornelia" die al die tijd in Spandau onze buren in de haven zijn geweest. Ook zij vertrokken vanochtend, maar naar het westen, terwijl wij naar het noorden gaan. Alle vaste (duitse) bewoners van de haven stonden ons uit te wuiven, kom daar maar eens om in, pakweg, Kerkdriel!!
Via de Havel-Oder Wasserstrasse zijn we in de "Schnelle Havel" gekomen en intussen gevorderd tot Zehdenick. Het is rustig varen door smalle stromen vol met waterlelies met volautomatische zelfbedienings sluizen. Het merengebied moet nog beginnen maar het is nu al genieten!!Morgen schijnt een prachtige dag te worden, dus we nemen het er nog even van voordat de 2de helft van de week koud en nat gaat worden.

Hebben jullie de laatste versie van de website gezien?? Nu ook in het engels!

2 opmerkingen:

  1. Hoi, Wat een prachtig verhaal. Een geweldige reis. Gelukkig zijn de rugproblemen voorbij. Hier druk met verkiezingen. Jullie gaan toch ook wel stemmen hé? Juultje nog proficiat hé en een dikke kus van Mieke Hensen

    BeantwoordenVerwijderen