zondag 14 juni 2009

Avondrood


Mooi hé, zo'n prachtige zonsondergang?
Daar hebben we het dan ook mee moeten doen.
Deze week is qua weer niet zo'n beste geweest. Veel regen en nog veel meer wind. Door ons geregistreerd, veilig in de luwte van de haven van Röbel, is 51 km/uur oftewel een officiële windkracht 7. Meteorologisch is dat nog niet "stormachtig" en al helemaal niet een "storm" maar een "harde" wind. Maar wel dusdanig hard dat een dag ervoor het achterdekzeil finaal van z'n rits gewaaid is en de Wasserschütz Polizei onvoorzichtige boothuurders die toch de Müritz op wilde, terugstuurde naar de haven.

Voordat we gingen hadden we alle ritsen aan de dektent nog eens extra laten stikken en dat heeft prima gehouden. De rits scheurde er nu dus precies naast, tussen stiksel en de tanden van de rits. En dat gebeurde in de aanloop van deze kleine storm toen we de dag begonnen met een windkracht 4, maar die aanwakkerde tot een stevige 5 toen we al ruim op de Müritz waren.
De Müritz is een van de grootste meren in Duitsland en zeker de grootste van de Mecklenburgische meren. Niet zo groot als het Ijsselmeer maar wel een stuk dieper en dat maakt het veel beter bevaardbaar met harde wind. Een kracht 5 op het Ijsselmeer levert direct schuimkoppen en grondzeeën op waardoor je met dwarse wind zo lekker gaat rollen. Hier niets van dat alles. Wel golfjes en natuurlijk ook af en toe een rol, maar niets om je zorgen over te maken..... totdat het zeiltje scheurde.

We hebben dus 3 dagen verwaaid gelegen in Röbel, in het zuiden van de Müritz. Gisteren, zaterdag, was het zover geluwd dat we de tocht naar Waren hebben gemaakt, zo'n 25 km naar het uiterste noorden van de Müritz. Nog steeds een lekker windje
(kracht 4/5) maar het zonnetje scheen en we bleven in de luwte van de wal dus nergens last van. Zo leeg als de haven van Röbel was, zo vol was het hier. We hebben zelfs een kwartiertje rondjes moeten draaien tot er eindelijk iemand z'n huurboot ging inleveren en een plaats vrijmaakte.
Waren is het Sneek van de Mecklenburgische meren. Mooi opgeknapt na de Wende, goed gelegen en door een paar handige jongens ook commercieël goed op poten gezet met veel terrassen, restaurants een Casino en alles wat er bij hoort. Erg leuk.

Toch weer vertrokken op zondag door de beloften van het weerbericht; het zou dik in de 20 graden worden. Mooi niet dus, tegen de tijd dat we voor anker gingen voor een lunch in de zon was de ochtendzon alweer achter een dik pak wolken gegaan en de noord-oosten wind is nog steeds knap koud. De watertemperatuur is in een week gezakt van 20 naar 16 graden!
En nu liggen we in Malchow. Net zo'n plaatsje als Waren, echter hier zijn de sporen van de DDR tijd nog heel duidelijk aanwezig, inclusief een groot herdenkingsmonument voor de helden van het Rode leger uit WO II. Deprimerend als je daar voor staat met je (rode) paraplu.

Maar toen kregen we deze zonsondergang, die maakt alles goed!! Vanaf morgen is het weer warm en droog....wedden?

NB: nog op de website geweest?? Daar staat nu een link naar een paar Picasa Webalbums. Je moet je daar echter wel aanmelden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten