dinsdag 28 juni 2011

Brussel

De tocht naar Brussel werd dus toch wat natter dan oorspronkelijk verwacht. We hadden vrijdag voorbij laten gaan vanwege de regen, maar zaterdagochtend was dus net zo nat.
Met 5 boten werden we om 08:30 uur door de Londenbrug gelaten. In volledige regenuitrusting, inclusief kaplaarzen stonden we klaar om de elementen te trotseren in de Royerssluis, maar dit keer werkte de vertraging die daar ook deze keer onvermijdelijk optrad in ons voordeel. Tegen de tijd dat het beloofde half uur (dat dus 1 uur werd) wachttijd voorbij was, was het ook opgehouden met regenen. Koud was het nog wel, zo'n 17 graden.
Met erg weinig beroepsvaart op de Schelde en met het opkomend tij in de rug schoten we lekker op en waren dan ook redelijk vlot bij de splitsing van de Schelde en de Rupel. Je kunt daar de sluis van Wintam nemen, maar die is eigenlijk voor de beroepsvaart en ik wilde het risico niet nemen een uur of meer te moeten wachten op een binnenvaartschip dat nog moest komen. Wij draaiden dus de Rupel op om na enkele kilometers stuurboord uit de smalle ingang van de jachtensluis van Klein-Willebroek in te draaien. Prima service van deze sluiswachter. Die had al kunnen gaan draaien, maar had ons in de verte aan zien komen en heeft ons vervolgens opgeroepen: "Klein Willebroek voor het jacht in de opgang op de Rupel: wilde gij nog mee in de schut????" Nou dat wilde wij wel maar we zaten nog even klem achter een spits. Maar na 5 minuten, zo'n beetje pal op de kentering draaide wij naar binnen. Naderhand hoorden we dat de timing perfect was, Die sluis draait nl. maar een paar uur voor en na hoog water omdat anders de stroming voor de drempel zo sterk is dat het erg moeilijk wordt om onbeschadigd binnen te komen. Het geluk is met de domme, zullen we maar zeggen.

Tja, en dan zit je ineens weer in de kanalen. Het Zeekanaal Brussel-Schelde is zoiets als het Amsterdam-Rijn kanaal. Recht, ingepakt in stalen damwanden of betonnen kademuren met flink doorvarende beroepsvaart. Maar dan een paar meter smaller dan het A'dam-Rijn kanaal. Een enorme klotsbak dus met slechts een geringe tolerantie in het geval van passeren. Op deze zaterdag werden we echter nog niet echt op de proef gesteld. Pas in de sluis van Zemst (verval 8,90 meter) moesten we 3 kwartier wachten en kregen we gezelschap van een vrachtschip met zand. Werd gelukkig nooit echt een probleem aangezien we voor hem uit bleven varen en hij er elke keer voor zorgde dat de (enorme) hefbruggen bijtijds open gingen.
kades zijn iets minder...

clubhuis met allure
En zo kwamen we om ca. 15:30 aan in de haven van BRYC (Bruxelles Royal Yacht Club). Dit was werkelijk de eerste keer dat onze lijntjes werden aangenomen door iemand in een blauwe blazer. De haven heeft werkelijk geen enkele allure: een hele lange kale kademuur die het kanaal scheidt van de haven en een half afgebroken indruk maakt, maar helemaal vooraan, vlak bij het clubhuis, nog een paar ruime boxen. Aangezien we slechts met het beste genoegen nemen, hebben we de passantenplaatsen aan de kademuur genegeerd en zijn op uitnodiging van de blazer mijnheer in een vrije box gaan liggen. Daar werden we allerhartelijkst en gastvrij ontvangen, kan niet anders zeggen. Ook John, de havenmeester van dienst die buiten een blazer ook nog een chokertje droeg, heeft er alles aan gedaan om het ons naar de zin te maken. We kregen een kaart, een boekje met wandelingen door Brussel, hij wees ons de dichtstbijzijnde (nou ja 4 km.) bakker en supermarkt, maar niet de faciliteiten. Die waren er nl. niet: alles was in de verbouwing, pier en faciliteiten. Niet erg slim in het hoogseizoen zou ik zeggen.

Zondag was een verloren dag. Ondanks het feit dat de ochtendnevel al snel plaats maakte voor een prachtige zon en nog prachtigere temperaturen: Herman lag in bed met een eveneens prachtige hoofdpijn. Echt zo'n ouderwetse weekendhoofdpijn, waar die nou weer vandaan kwam.....

mooi, mooier, mooist
Enfin, gelukkig was die op maandag over en aangezien ook die prachtig beloofde te worden zijn we al vroeg met tram 3 naar het centrum getogen. Antwerpen was mooi, maar Brussel heeft toch de echte grandeur met z'n prachtige markt, het Koninklijk Paleis, z'n parken etc. etc. Een minpuntje: op maandag zijn alle musea en bezienswaardigheden gesloten!! Daar sta je dan met je goeie gedrag, kun je nergens in!!
dan maar de bus in....
We hebben dus van de nood een deugd gemaakt en hebben de Hop-On, Hop-Off bus genomen (senioren tarief, jaja) om op die manier een goede indruk van de hele stad en al haar randgemeenten te krijgen.
lunchen op z'n frans
Om 16:00 hadden we de pijp leeg. De temperatuur in de stad was opgelopen tot zo'n 38 graden en het was er niet meer te harden. Dus de tram weer genomen om op de boot weer op krachten te komen. Alleen jammer dat het op het achterdek meer dan 40 graden was!!!

Wie wilde er ook weer naar het zuiden.........?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten