dinsdag 7 juni 2011

Hink-Stap springend door de Randstad.

Even een kort levensteken zonder foto's.
De afgelopen week stond in het teken van weinig varen en veel familiebezoek.
Zoals reeds gemeld zijn we van Zaandam naar Haarlem gevaren in het gezelschap van Bas. Na 2 nachten in Haarlem besloten daar niet langer te blijven vanwege de drukte: door het mooie weer ontstond er een eindeloze parade van motorbootjes, sloepjes en pieremachochels met alle bijbehorende overdaad aan herrie en onrust in het water. Uitgerekend op Hemelvaartsdag besloten we door te varen naar Leiden, dit keer in gezelschap van Maarten. Nou, als het alleen om de drukte te doen was geweest hadden we beter in het Spaarne kunnen blijven liggen, want het ging in optocht richting Kaag om daar op de plassen te belanden in een gekkenhuis van bootjes. Het bleek dat de zeeverkenners van Nederland hun jaarlijkse jamboree op de Kaager plassen hielden en werkelijk honderden zeilende vletten, volgeladen met zeeverkenners kruiste met een goede windkracht 4 kris-kras over het meer. Alleen door zo dicht mogelijk tegen de lage wal te gaan varen konden we ons een veilige weg banen door deze mĂȘlee en ontsnappen aan de kamikazedrift van fanatieke zeeverkenners.
Opgelucht en onbeschadigd konden we uiteindelijk de Kaag verlaten en doorvaren naar de passantenhaven van Leiden alleen om, liggend voor de Sumatrabrug, tot de ontdekking te komen dat die haven reeds helemaal vol was. Dank voor de tijdige waarschuwing per marifoon!!
Aangezien we toch Maarten op het station van Leiden moesten afleveren hebben we de eerste de beste ligplaats achter de Wilhelminabrug aangegrepen om aan te leggen. Eigenlijk helemaal niet zo'n gekke plek. De kade was zojuist opnieuw bestraat, aardige buurt vlak bij een klein winkelcentrum en zoals naderhand bleek: het centrum bereikbaar per Zodiac.
Je had ons moeten zien gaan: 3 volwassen mensen in die kleine rubberboot! Bij de eerste de beste tegenligger met een beetje hekgolf ging het al fout en kregen we buiswater naar binnen, dus een natte broek!
Gelukkig hoefden we slechts een kort stukje over het Rijn-Schie kanaal en ging de rest van de 3 km. lange tocht door de grachtjes van Leiden.
Eigenlijk een ontzettend leuke tocht, dwars door het centrum van de stad. Links en rechts uitpuilende terrassen en flanerende mensen en natuurlijk het zeer speciale uitzicht dat je hebt op alle bruggetjes en monumentale panden langs de grachten. Na Maarten, met natte broek, zo dicht mogelijk bij het Centraal Station te hebben afgezet, zijn we omgekeerd en hebben dezelfde tocht opnieuw gemaakt. Dit keer was het zo leuk niet meer aangezien we nu de koude wind op kop hadden en de eerste regendruppels voelbaar werden. Dus snel naar huis!
We zijn nog 2 dagen op die plek blijven liggen met als belangrijkste reden: vermijden van het ontstellend drukke verkeer. Er waren momenten, vooral op zondag, dat er aan weerskanten van de Wilhelminabrug 7-8 boten lagen te wachten op een opening en steeds weer ontstonden er situaties doordat kleinere bootjes  daar weer tussendoor laveerden. Wij realiseren ons nu dat wij een grondige hekel hebben aan dit soort vaaromstandigheden. Wanneer wij waren aangewezen op dit soort varen in uitsluitend Nederland, zouden wij waarschijnlijk al snel geen boot meer hebben, Verschrikkelijk: het is net zo attractief als het uitsluitend rijden in de vrijdagspits rond Amsterdam!!
Op maandag, toen de drukte geluwd was, zijn we doorgevaren naar de Binckhorsthaven in Den Haag. Niet de mooiste haven die je kunt vinden, maar wel een veilige plek om te gaan liggen wanneer we meerdere weken in Den Haag moeten zijn na oplevering van het appartement van Bas (ergens in september).
Gisteren gezellig op bezoek geweest bij (zus) Milie die op een steenworp afstand van de haven in Voorburg woont en vanavond nog gezellig gegeten op het Plein in Den Haag met Bas.
Morgen gaat het verder richting Breda waar we vrijdag moeten zijn om gezellig mee te feesten op een bruiloft!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten