zondag 1 augustus 2010

Savonlinna

Ooit van Savonlinna gehoord?
Dit is wat de Wikipedia ervan zegt:

  • Savonlinna (Zweeds: Nyslott) is een gemeente en stad in de Finse provincie Oost-Finland en in de Finse regio Zuid-Savo. De gemeente heeft een totale oppervlakte van 822 km² en telde 27.602 inwoners in 2003. Savonlinna ligt aan het Saimaameer. Het kasteel Olavinlinna (gebouwd in de 17e eeuw) vormt min of meer de basis van de stad.In het buitenland is Savonlinna vooral bekend door het gelijknamige Opera Festival.
Ter vergelijking: de gemeente Hoogeveen is 129 km² en telde 54.787 inwoners in 2010. Oftewel 6,5 keer kleiner in oppervlak maar wel 2 keer zoveel inwoners. Toch is Savonlinna in de cultuurwereld zeer bekend en dat komt vooral, zoals de Wikipedia vermeld, door het Opera Festival. (http://www.operafestival.fi/In_English/Front_page.iw3)
Dat festival duurt de hele maand juli.  De centrale plaats van handeling is onveranderlijk de binnenplaats van het prachtig gerestaureerde Olavinlinna, waar een tribune voor meer dan 2500 toeschouwers uitziet over een enorm podium met daarvoor een concertbak en omgeven door de hoge muren van het kasteel . Uitvoerende is steeds de Zweedse Koninklijke Opera en ook het programma kent jaar na jaar weinig verandering. Er zijn oude bekenden zoals Carmen en La nozze di Figarro, maar ook wat minder bekende stukken zoals Elektra van Richard Straus dat dit jaar nieuw op het programma stond.

Daar ben je dan in Savonlinna en ga je dan naar huis zonder een opera te hebben bezocht?? Natuurlijk niet!! Er was maar een probleem: vrijdagavond was de laatste avond en we hadden geen keus qua voorstelling: het werd dus Elektra van Strauss. Niet direct een stuk dat we zelf zouden hebben uitgezocht wanneer we in Eindhoven naar het Muziektheater gaan, maar het is natuurlijk de hele belevenis, de entourage, mensen kijken en naar muziek luisteren.
Nou: geen betere ouverture dan die storm van de dag ervoor met windkracht 9. Elektra en Straus daverde over ons heen als een tweede storm met angstaanjagende muziek en zang door 3 machtige sopranen om het macabre libretto kracht bij te zetten. Het was op sommige momenten zo hard en imponerend dat ouders met kleinere kinderen de zaal moesten verlaten omdat hun kinderen aan het huilen sloegen.
Niet helemaal onze smaak, maar prachtig, prachtig uitgevoerd en ook perfect passend in de entourage van dit oude kasteel. De echte liefhebbers gingen na afloop compleet uit hun dak met voetengestamp en bravo geroep, maar een toegift zat er niet in.
Zo, deze kunnen we ook weer van het lijstje schrappen: Opera in Savonlinna? been there, seen it!

Wat verder niet in de Wikipedia staat is dat Savonlinna gebouwd is op verschillende eilanden en een gezellig druk centrum heeft. Opera leeft hier echt, want er worden ook nog straatuitvoeringen gegeven door de artiesten. Zoveel als ze doen aan cultuur, zo weinig doen ze echter voor de watersporter. Er zijn 4 havens aangegeven aan de zuidkant van de stad, maar in geen van de havens konden wij terecht met Vaarttuig. Niet omdat ze vol zouden zijn, maar omdat ze stomweg geen faciliteiten hebben voor een schip van 12 meter. Uiteindelijk hebben we de eerste nacht gelegen aan een steiger voor de rondvaartboten waar we 22 euro moesten betalen en absoluut niets aan faciliteiten hadden: geen Elektra, sorry, electriciteit, geen water, douche, WC, vuilnis etc.
De dag erna dus verkast naar de noordzijde van de stad waar een hotel ligt met eigen haven. Ook deze haven kan eigenlijk geen boten aan boven 10 meter, maar ze hebben wel een voetbrug die het eiland waar het hotel op ligt verbindt met de stad. We hebben ons daar tegenaan gevleid en nu hebben we voor 20 euro electriciteit, water op de steiger, vrije wasmachines, sauna, douches, zwart-watertank pomp etc. etc. Zondag (vandaag) werd dus een werkdag, waar Juliette 5 wasmachines heeft gedraaid en we weer heerlijk schoon zijn. Het enige probleem met de ligging aan die voetbrug: hoe kom je in hemelsnaam van het schip af? Maar met de boegtrap en een krukje komen we een heel eind! Hier Juliette in actie, in evening dress, gereed om per fiets naar de Opera af te reizen.

Savonlinna is ook voor ons een hoogtepunt, nl. het verste punt van onze Scandinaviëreis 2009/2010. Wanneer we morgen de stad-in-de-meren verlaten zijn dat de eerste kilometers op een reis van 2500 km die ons weer terug naar huis brengt. Maar voordat dat zover is gaan we ongetwijfeld nog vele avonturen beleven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten