zondag 5 juli 2009

Kopenhagen.


We zijn garriveerd in Kopenhagen!!!!
Voor ons was het ook echt wel spannend toen wij dinsdagochtend losgooide in Travemünde, de jachthaven uitvoeren en eerst werden geconfronteerd met een overstekende veerpont en vervolgens met een invarende Roll-on Roll-Off ferry van zo'n 20 meter breed in een vaargeul van 40 breed. Dat was om ons wakker te maken zullen we maar denken, want eenmaal voorbij de havenhoofden was het een en al eenzaamheid en een langzaam deinende zee. Heerlijk om met het schip die lange deining te voelen!
Het eerste traject was noord-oost, pal tegen de wind in. Die was weliswaar aanzienlijk afgenomen, maar toch voelde je dat de zee nog niet compleet tot rust was gekomen na de harde wind van vorige week. Aangezien windrichting ook stroom- en golfrichting is in de meeste delen van de Oostzee, hadden we de golven pal tegen en dat heb ik het liefst: je rolt niet en hebt af en toe van die lekkere brekers met een sproei van buiswater.
Na Farnholm en de oversteek naar Denemarken zijn we inderdaad naar het eiland Femo gegaan en vandaar via Rodvig naar Kopenhagen.
Die oversteek was trouwens best spannend: een race tegen de aanstormende tankers in de traffic lanes waarbij de AIS (met dank aan de Philips collega's voor dit afscheidscadeau) goede diensten bewees. Die berekend koers en snelheid van de schepen in de omgeving en laat precies zien of je het gaat halen of niet. En niet denken dat je het zelf beter kunt inschatten!!! Die schepen zijn vreselijk snel en enorm groot (vooral als ze recht op je af komen) en ze wijken geen milimeter!

Op Femo hebben we anderhalf uur gefietst. Riep een hoop Cadzand in de jaren zestig herinneringen op. Geen geasfalteerde duinopgangen, een hoop wilde duinrozen, leeuwerikken zingend in de blauwe lucht en die doordringende lucht van rottende alg en zilte zee. Maar vooral de leegte: het is de tweede week van de vakanties in Denemarken en dit is hoogseizoen, maar het strand is leeg. Wat een rust.

Dit in tegenstelling tot Kopenhagen. Bij binnenkomst in de haven lagen er al 4 enorme cruiseschepen, in de jachthaven vonden we nog net een plaats aan de kade, maar liggen intussen compleet ingebouwd tussen de zeilboten. De stad is prachtig maar de winkelstraten zijn afgeladen met toeristen. Het zijn ook de jazzdagen in Kopenhagen dus overal hoor je de jazzklanken en zijn straatartiesten bezig, heel relaxed.
De voorspelde depressie is intussen gearriveerd maar valt erg mee. Het is zwaar bewolkt maar meer dan 5 druppels heeft het nog niet opgeleverd. De wind is wel toegenomen maar nog steeds goed te hebben. Maar ja, van kracht 1 naar kracht 3 is nog steeds meer dan een verdubbeling, niet!?

Voor degenen die het willen opzoeken: wij liggen in de Christianshaven tegenover Pakhus nr.4. Onze coördinaten zijn N 55 40'31,2" en O 12 35'35".
Deze week blijven we in Kopenhagen en verkennen we de stad te voet en op de fiets. Wanneer we weer vertrekken zal vooral van het weer afhangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten