woensdag 12 augustus 2009

Varen naar Vadstena.


Vadstena is een van de steden, of liever stadjes, aan het Vättern meer. Een ander is Karlsborg waar we afgelopen weekend te gast waren en Motala waar we komend weekend naar toe gaan en dat aan de ingang ligt van het laatste traject van het Gota kanaal.

Motala kennen we (nog) niet, maar wat Karlsborg en Vadstena met elkaar gemeen hebben is hun militaire historie. Karslborg staat bekend om de enorme vesting (=borg) die daar ligt en nog steeds door militairen gebruikt wordt en volgens mij heeft Vadstena het enige slot ter wereld met een slotgracht breed en diep genoeg om er een jachthaven in te maken. En daar liggen we dan, aan de voet van het kasteel uit 15xx dat in de 17e eeuw al de functie van fortificatie verloor en werd omgebouwd tot een paleis voor het koninklijk huis. Ook die functie is al weer lang geleden en zeer recent is het weer opgeknapt en de helft is nu in gebruik als Nationaal Archief en de andere helft staat open voor het publiek en een verdieping wordt gebruikt als Opera theater. En de slotgracht is dus een jachthaven. Je moet er maar opkomen.

We hebben een heerlijke week achter de rug met prachtig weer, ankeren en zwemmen in de mooiste baaien, barbecuen en kampvuren tussen de rotsen en een lange wandeling door de fraaiste ongerepte natuur die we ooit hebben gezien. Dit is waar we voor kwamen en met die zon is het duidelijk hoe prachtig dit land is.
Eerst dus 3 prachtige ankerplaatsen in het meer Viken waar ik vorige keer al over vertelde en daarna het weekend in Karlsborg. Ik heb al eens vaker verteld dat we soms ongevraagd 1e rang zitten bij een of andere voorstelling en dat was ook dit keer weer het geval. Pal voor de boot werd een podium opgebouwd voor een..... hard rock concert. Nou, de sound checks waren voor ons al genoeg om te vluchten waardoor we in de Vesting terechtkwamen waar een orgelconcert in de vestingkapel werd gegeven opgefleurd door een eenzame danseres die een prachtige voorstelling gaf die soms dichter bij acrobatiek kwam dan bij ballet, inclusief vuurspuwen. Dat laatste vond overigens niet meer plaats in de kapel, maar de helft van de voorstelling werd gegeven op het grote plein voor de kapel. Een zeer onverwachtte ervaring mag ik wel zeggen.
Het goede weer bleef aanhouden, dus na Karlsborg weer 2 nachten op een prachtige plek in het Vättern meer, waar we omgeven werden door hoge rotswanden en bossen in een baai zo smal dat we zowel boeg- als hekanker moesten gebruiken om te voorkomen dat we ergens tegenaan zouden zwieren. Daar vonden we een picnicplek aan de wal die onderdeel is van een wandelroute. Op de eerste avond hebben we de Zodiac volgeladen met lekkere zaken en een weggooi barbecue en hebben heerlijk gegeten tussen de rotsen. Van de barbecueresten en een hoop sprokkelhout hebben we daarna een kampvuur gebouwd tot het te donker werd.

De dag daarna zijn we aan die wandeling begonnen in de hoop dat het een rondwandeling was. Nou dat was het: na 3,5 km kwamen we aan de eigenlijke start waar bleek dat de totale wandeling 11 km was. Nou is dat nog wel te doen, ware het niet dat die eerste 3,5 km ons al 1,5 uur gekost had. Het is werkelijk zeer moeilijk begaanbaar terrein, heuvel op en af, door stroompjes en over boomstronken maar tegelijk verschrikkelijk mooi, we hebben nog nooit zoveel verschillende soorten mos gezien (zie foto). We hebben hem toch afgemaakt en dat kwam ons op 5 uur wandelen te staan, maar het was de moeite waard!
Terug op de boot sloeg het weer ineens om. Een gigantische onweersbui aan de overkant van het meer die ons gelukkig bespaard bleef, maar wel een stevige wind (windkracht 5 bij vlagen) en behoorlijk wat golfslag in ons baaitje. Vluchten kon niet meer, dus we zijn blijven liggen met de ankerwacht aan en de wekker om het uur om te controleren of we nog steeds goed lagen.
Gelukkig allemaal overbodig, beide ankers hebben het prima gehouden en waren zo diep ingegraven dat we de grootste problemen hadden de volgende morgen om ze uit die vette zuigende klei te krijgen in de stromende regen.
En nu liggen we dus in Vadstena. Morgen gaan we op weg naar Motala om daar het einde van het slechte weer af te wachten, maar helaas, dat kan wel even duren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten