dinsdag 3 mei 2016

Pasen in Paleros

Vandaag is een slechte dag om te klussen, dus een prima dag om te bloggen!
Zojuist al de eerste blog voorzien van foto's die toen niet mogelijk waren, maar hier in Paleros hebben we een prima verbinding. We kunnen er zelfs over telefoneren met onze thuislijn!
(dus volgers: wat let je om te bellen!!)

Toen lagen we nog aan land!
Geheel volgens de planning zijn we op donderdag 28 april in het water gegaan. Het was er een prima dag voor: geen wind, een heerlijk zonnetje en een uiterst voorspoedige operatie. Ik zal jullie een heel verhaal besparen en de foto's laten spreken, maar in het kort komt het erop neer dat ze een voor een de steunen onder de romp weghalen terwijl een hydraulische trailer zich langzaam onder het schip werkt en de steunfunctie overneemt. Eenmaal helemaal op de trailer rijdt die langzaam de helling af, het water in totdat hij net niet drijft. Dan gaan wij weer aan boord, starten de motor (2x rond en hupsakee, draaien) en controleren vooral of het koelwater loopt. Als alles OK is laat de trailer de boot helemaal zakken tot hij drijft en de steunen vrij komen van de kiel. Even in de achteruit en we zijn vrij!

(Je kunt dubbelklikken op de foto's om ze te vergroten!)

de eerste stutten worden verwijderd
de trailer werkt zich in positie

de laatste stutten zijn aan de beurt







Op weg naar de helling
en weer vrij!!

Voorzichtig het water in

















minpuntje: Deze bout vonden we onder in
de bilge, geen idee waar die vandaan komt!
Wij zijn op die prachtige ochtend op ons dooie gemak naar Vonitsa gevaren. We wilden niet zozeer afstand maken maar vooral alle systemen controleren: dynamo's, koeling, besturing, navigatieprogramma, stuurautomaat, boiler, etc, etc. Gelukkig vonden we geen problemen, alles draait als een zonnetje. En toen we in Vonitsa afmeerden langs de kade bleek zelfs het internet als een speer te werken!
De volgende dag was ik daar overigens niet zo blij mee. Gebruiken jullie al Windows 10 op jullie PC's? Ik ben niet zo'n windows fan, maar persoonlijk vind ik W'10 een stuk beter dan W'7 of W'8. Windows 10 heeft echter een enorm nadeel: het bepaalt zelf wanneer het haar updates download. De installatie van die updates kun je dan nog enigszins beïnvloeden, maar niet de downloads.
Stel je dus voor: je hebt een kleine simpele navigatiecomputer die 7 maanden heeft stilgestaan. Microsoft heeft in die maanden enorme hoeveelheden updates gepubliceerd. Thuis, aan je vaste internet verbinding merk je daar weinig van, maar aan boord wordt dat een enorm probleem. Allereerst omdat je de 3G verbinding hier per MByte betaalt, maar vooral omdat die traag is. En als je dan eindelijk een goede maar trage verbinding hebt die door Windows Update wordt gegrepen kun je verder niks meer.

Sinds deze kaart werd gemaakt, is het Lefkas kanaal
aardig verbreed
De volgende dag had ik dat niet eens zo in de gaten. We starten de computer en vertrokken naar Paleros, een rit van 5 uur. Ik kreeg al een stil vermoeden toen ik nauwelijks het weerbericht kon downloaden, maar stond er verder ook niet bij stil. Het probleem is dat wanneer je vaart je internet verbinding wegvalt en vervolgens weer opkomt in de buurt van de volgende stad. En elke keer wanneer het internet wegvalt stopt de download en wanneer de verbinding weer terugkomt begint hij opnieuw. Tegen de tijd dat we in Paleros aankwamen was op die manier al 2 Gigabyte geconsumeerd en nog was die download niet compleet. Ik was nooit vriendjes met Microsoft, maar nu helemaal niet meer!!
Helaas ben ik van ze afhankelijk zolang Stentec haar navigatieprogramma WinGPS op Windows blijft uitbrengen.

In Paleros werden we die vrijdag (Goede Vrijdag volgens de Orthodoxe tijdrekening) verwelkomd door Rits van de White Wale. Rits en Marian waren ons al een keer komen opzoeken in onze winterberging en hebben ons vervolgens meegenomen naar Preveza om te gaan eten. Een heerlijk uitje uit de eenzaamheid van Rouga Bay! Zij liggen hier al een tijdje omdat het een heerlijk rustig en gemoedelijk plaatsje is en ook wij kennen het intussen redelijk goed omdat we vorig jaar hier ook in totaal 2 weken hebben gelegen. De haven was mudvol maar gelukkig vertrok op het moment van onze aankomst een grote catamaran van de plaats naast de White Wale en konden wij makkelijk inparkeren.
Die plek naast Rits is een uitkomst. De White Wale is 15 meter en een onuitputtelijke bron van materialen en gereedschappen die wij NIET aan boord hebben. Boren, kabels, connectoren, raspen, zelfs een complete boormachine toen ik de mijne finaal verbrandde: het ligt in de ruimen van dat schip. Ik dacht dat wij veel met ons meesleepte, maar dat is niks bij wat zij bij zich hebben.
Het scheelt de helft van de tijd als je niet voor elk wissewasje opnieuw naar het dorp moet of in het kwaadste geval, terug moet naar Vonitsa of Preveza. Want Rits heeft zelfs zijn auto bij zich!

Goede Vrijdag viering in een Orthodoxe kerk
Die vrijdagavond werden we direct geconfronteerd met het Orthodoxe Pasen. Vanaf 8 uur 's avonds klonk gezang van de kerk halverwege de berg. Rond 22:00 uur zijn we naar de kerk gelopen waar zich het halve (hele?) dorp had verzameld.
Het kleine kerkje zat propvol, maar terwijl op het altaar een gezang voor 3 heren werd vertolkt, was het een kakofonie van geluid in het kerkje. Iedereen praat, begroet elkaar, staat op, loopt weg en komt weer terug. Collectanten wringen zich door de menigte, andere dringen naar voren om het icoon te kussen, weer anderen steken kaarsen aan en iedereen wacht op het moment dat de ceremonie is afgelopen.

de processie door het dorp
Dan wordt het icoon, op een groot, en vooral zwaar meubelstuk, door sterke kerels opgetild en in een stille optocht door het dorp gedragen met iedereen er achter aan. Het is verschrikkelijk archaïsch, maar tegelijkertijd erg indrukwekkend hoe iedereen hier aan meedoet, van klein tot groot en van jong tot oud.













Op zaterdagavond herhaalde dit spektakel zich. Weer was de hele bevolking naar de kerk gekomen, ditmaal op haar Paasbest. Iedereen was naar de kapper geweest, had de mooiste kleedjes en de beste schoenen aan en rook naar deodorant. En iedereen, zelfs de 16 jarige schoffies, had een onaangestoken kaars in zijn hand.





Hoe herken je een toerist tijdens Orthodox Pasen? 
Ze hebben geen kaars....



Opnieuw zongen de drie heren in de kerk zich de longen uit het lijf, maar dit keer zagen we echt geen kans de kerk in te komen, werkelijk propvol. De ingetogen sfeer rond de kerk veranderde op slag van middernacht. Op dat moment barstte een enorm vuurwerk los van het dak van de winkel van de hardware store en iedereen rond de kerk begon te kussen en te knuffelen alsof het Nieuwjaar was. Tegelijkertijd liep de kerk leeg en kwamen de eerste brandende kaarsen naar buiten. In no-time had iedereen het Paaslicht overgenomen en liepen de families met een brandende kaars weer richting thuis om daar het Paasfeest te vieren. Wij liepen uiteindelijk naar het schip terug door een lege stad. Alle zaken die anders tot diep in de nacht open zijn waren gesloten. Bizar!

de control-unit gemonteerd en bekabeld
op deze gaten heb ik een boormachine verbrand!
















Intussen zijn we met de installatie van onze zonnepanelen begonnen. De control-unit, het display en de kabels naar de accu's zijn intussen getrokken en de gaten geboord om de kabels van de panelen naar binnen te krijgen. Helaas stopt dan het verhaal omdat het weer omsloeg. Je kunt geen zonnepanelen kitten en kabels trekken in de stromende regen. Dat werk moet dus wachten tot morgen wanneer een dag goed weer wordt verwacht!

Tot de volgende keer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten