zondag 18 oktober 2015

Het is weer voorbij!

Op zaterdag 12 september hebben we de Vlikho baai verlaten. Dat kostte wel enige moeite want een week lang werken en klussen levert een hoop wanorde op! Maar tegen de tijd dat we weer alles in kastjes en kisten hadden opgeborgen konden we rond 11:30 het anker weer uit de klei trekken.
Vlikho baai: verlaten schepen en heel grote kwallen

Vanuit Vlikho baai zijn we neergestreken in Vathi op Meganisi en hebben aangemeerd aan de stadskade. Geen elektriciteit, maar wel water en dat hadden we hard nodig! Zodra we vast lagen de slang dus uitgerold en bijna 400 liter (gratis) in de tank laten lopen. We kunnen weer douchen!
En we zijn weer onder de mensen. Het nadeel van liggen aan de stadskade is dat je volledig ligt ingeklemd tussen andere boten en dus weinig privacy hebt, maar het voordeel is dat je weer eens de kade op kunt, met mensen contact hebt, snel even een boodschap kunt doen en lekker uit eten kunt gaan. Aan de ene kant lag de parkeerplaats van de ambulanceboot en die blijft dus vrij (dachten wij maar Grieken, Engelsen en dronken Duitsers hebben daar geen boodschap aan) en aan de andere kant lag een Zwitsers echtpaar op een zeilboot onder Duitse vlag. Met Thomas en Maria hebben we uitgebreid contact gehad, vooral over het gebruik van zonnepanelen waarmee hun hele boot was vol gelegd. Niet van die oude starre panelen waar ook de daken mee vol liggen, maar dunne, flexibele panelen van de nieuwste generatie. Die zijn zo dun (3 mm) en flexibel dat je ze zelfs met klittenband op de bimini zou kunnen bevestigen. Heeft maar een nadeel: de prijs!

Ormos Kapali (na de verhuizing)
Op dinsdag 15 september zijn we weer verder gegaan en hebben een sprongetje gemaakt van 3,5 km naar Ormos Kapali, oftewel, de volgende baai. We zijn daar al vaak langs gevaren en steeds weer verder gegaan omdat ik, vanuit zee kijkende, het niet erg beschut vond. Maar dat viel reuze mee toen we er eenmaal invoeren en in een heerlijk beschut hoekje het anker hadden laten vallen. We hadden op dat plekje best wel een paar dagen willen blijven liggen als niet na een paar uur een Nederlandse zeilboot haar anker naast ons liet vallen. Daar is op zich niks mis mee, behalve dan dat er vervolgens een paar lange lijnen naar de wal werden gelegd. Er is niets zo vervelend als een vastgelegd schip naast een vrij ankerend schip. Op het moment dat de wind gaat draaien draaien wij dus mee en zij niet en het hangt van de lengte van de ketting af hoe dicht we bij elkaar komen. Je kunt vrij ankerende schepen best wel dicht op elkaar leggen omdat ze allemaal tegelijkertijd dezelfde kant opdraaien, maar een vastgelegd schip daar tussen is een echte spelbreker. Ik ben dus naar die boot gezwommen met de vraag waarom ze dat deden: "omdat we dat altijd zo doen" was het antwoord. Er zijn mensen die zekerheid putten uit het feit dat ze volledig vastliggen, terwijl onze ervaring is dat vastliggen alleen maar problemen oplevert bij harde zijwind.

terug van een wandeling
Maar goed, 's avonds draaide de wind dus en draaiden wij op nauwelijks 2 meter voor hun boeg langs. Zij lagen intussen in bed, maar ik maakte me zorgen dat als de wind nog een paar knopen aantrok en de ketting dus strekt, wij met ons roer in hun ketting terecht zouden komen, of anders met ons hek hun boeg zouden raken, maar gelukkig bleef het kalm.  Toen de volgende ochtend een aantal andere (vrij ankerende) schepen vertrokken zijn wij maar verkast naar een smaller deel verder in de baai waar het ondieper is en de diep stekende zeilboten wel wegblijven. Maar ik blijf het ergerlijk vinden dat mensen door dit gedrag de gemoedsrust van anderen verpesten. Toen ze langs kwamen in hun Zodiac heb ik ze daar nog eens (vriendelijk) op gewezen, maar ik heb het idee dat ze het niet eens begrepen. Het is geen kwaadwillendheid maar vooral gebrek aan inzicht in de consequenties voor anderen van hun handelen.




de theedoek op haar schouder hangt
nu in een keuken in Haarlem
Op dat nieuwe plekje hebben we onze laatste vakantiedagen gesleten. Veel gezwommen, geluierd en ook 2 keer aan wal gegaan om een lange wandeling over het eiland te maken. Crises? We hebben nog nooit zoveel reuze villa's in aanbouw gezien!
De enige klus die ik daar gedaan heb is een aantal voegen in het voordek opnieuw inkitten. Ik ben bang dat we volgend jaar echt aan de beurt zijn en het complete dek opnieuw moeten (laten?) invoegen.



toch weer voegen moeten repareren











Pas op zondag 20 september zijn we weer verkast en hebben in 2 uur de 10 zeemijl overbrugd naar de haven van Palairos. De bedoeling was daar aan de kade te gaan, want het weerbericht voorspelde zwaar weer. Helaas hadden meer mensen het weerbericht gezien en alle huurboten, die verondersteld worden op zondag met nieuwe huurders te vertrekken, bleven allemaal liggen. Tja, en dan is zo'n haventje gauw vol. Alle schepen die geen plaats meer vonden waren dus genoodzaakt ten noorden van de pieren te ankeren en er het beste van te hopen. Wij dus ook en ditmaal op een relatief korte ketting (30 meter op 10 meter diepte) hard achteruit varend het anker goed vast getrokken en vervolgens nog eens 20 meter extra uitgelegd. Geleerd van de Turken: het gewicht van de ketting neemt op die manier de meeste krachten op en het anker blijft relatief licht belast.

regen in Palairos
En dat bleek ook wel die avond. Van de 6 voor anker liggende schepen hadden er twee al het eerste uur (21:00)van de storm problemen, Hun anker ging slippen, ze moesten het inhalen en vervolgens rond varen. Een Belgisch schip heeft diverse malen geprobeerd opnieuw te ankeren, zelfs gevaarlijk dicht naast ons, maar elke keer met veel te weinig ketting. Pas toen de storm luwde (rond middernacht) slaagde hij erin te blijven liggen. Een Italiaans schip was iets sneller. Dat was eerst verdwenen, kwam na een uur terug en wist toen wel te ankeren. Rond 01:00 uur zijn we naar bed gegaan om om 04:00 uur opnieuw wakker te worden van felle rukwinden, maar dat duurde gelukkig maar een half uurtje. De volgende morgen toonde de ankerwacht dat we slechts 1 meter verplaatst waren.

Op maandagochtend kwam er rond 11:00 uur beweging op de pieren. De eerste huurschepen vertrokken in een druilerige ochtend en de ankerende schepen maakten een voor een vast aan de pieren. Ook wij, waarbij we een Engelse catamaran de pas afsneden naar een mooi plekje: "you are rude, we saw that first!" kreeg ik te horen.  Zij lagen al aan de pier tijdens de storm maar vonden dit een beter plekje en wilde verkassen, daar had ik geen medelijden mee!
Eenmaal aan de pier, voorzien van water en elektra konden we aan de echte wintervoorbereidingen beginnen. Weliswaar enigszins gehandicapt; bij het aantrekken van een tweede mooring (i.v.m. nog te verwachten wind) ging ik compleet door mijn rug!. Na de nodige pijnstillers toch moeizaam van boord geklommen om in het stadje inkopen te doen. Maar ja, wat wil je, het is echt maar een dorp : geen garen en band, geen Vodafone, dus geen internet, geen scheepsbenodigdheden winkel. Slechts 1 bakker, 2 minimarkten en heel veel cafés en restaurants. Gelukkig hebben al die etablissementen vrije WiFi en krijg je de toegangscode door daar een keer koffie te gaan drinken. En de dichtstbijzijnde kroeg was de Yacht Club waarvan we het paswoord al hadden. Als je voor op de boeg ging zitten had je net genoeg verbinding om een mail te ontvangen of een WhatsApp conversatie te voeren.
Terugkomend van het dorp begon het weer te regenen en dat bleef zo de hele dag. Ook de volgende dag was het zwaar bewolkt met af en toe regen. Geen weer dus om buiten bezig te zijn, maar mijn rug liet ook niet direct toe dat ik in de machineruimte aan de gang ging. Pas op donderdag was ik fit genoeg om de luiken open te maken en alle dieselfilters te vervangen. Dat zijn er in totaal 5: een dubbel grof filter + fijn filter voor de motor, en nog een grof + fijn filter voor de generator. Elk jaar weer een kliederboel en een boot die een dag lang naar diesel ruikt. Gelukkig hoef je dit maar een keer per jaar te doen!

uitzicht vanaf de stadskade van Preveza.
hier liggen honderden schepen in 3 grote jachthavens.
Juliette is al die dagen bezig geweest winter zonneschermen te maken voor de kajuit en stuurstand ramen. We willen die smetteloos witte schermen van Suleyman niet laten zitten maar de ervaring leert dat zonder schermen het interieur behoorlijke schade oploopt door de UV straling. Dus van goedkoop landbouw worteldoek en de tot repen verknipte oude tent maakt zij nu nieuwe schermen. Een hoop werk!
De hele week bleef het wisselvallig met donderdag als hoogtepunt. Door de dreigende weerberichten kwamen weer talloze schepen naar de haven dus het was een gekkenhuis aan de pieren en aan de kade. Ondanks dat andere schepen teleurgesteld vertrokken omdat de haven vol was, slaagde een (Nederlands) OCC flottielje van 5 schepen er toch nog in om in de laatste gaatjes te kruipen. Wij hielpen een klein Nederlands motorbootje om af te meren in de ondiepte tussen de vissersbootjes, maar toen was het toch echt vol. Uiteindelijk viel het weer nog wel mee. We hebben verschrikkelijk veel regen gehad en vroeg in de avond behoorlijk wat wind, maar na 2 uurtjes was het ergste wel voorbij.

vertrek uit Palairos
Op zaterdag 26 september hebben we rond 11:00 uur Palairos verlaten. Het was zo grijs en nevelig dat we met de navigatieverlichting aan voeren. En dan blijkt dat Palairos z'n slechte weer vooral te danken heeft aan z'n ligging vlak tegen de bergen aan. Nog geen 20 minuten verder trekt de nevel ineens op en kijken we tot aan de kust van Levkas en Nidri. Achteruit kijkend zien we alleen bergen in nevel en mist.
In 3,5 uur varen we door het Levkas kanaal en het stuk open zee naar Preveza. En wie staat er op de kade om onze lijnen aan te nemen??


en daar gaat Victor met onze was!

Jawel, Victor de dieselman van Preveza en wat is zijn eerste vraag? "how many liters??". Nou was het toch al mijn plan om Victor te bellen na onze aankomst, maar dit bespaarde me de moeite. Victor, do you know a laundry?? Yes,Yes, give me your laundry, I will take care, good wash and dry, tomorrow ready!  En zo vertrekt Victor 10 minuten na onze aankomst met 10 kg was en zijn we na een uurtje volgetankt.
Wie noemt de Grieken lui???




verse vis achter het schip
Helaas was het al na 16:00 uur op zaterdag en dan zijn de meeste winkels dicht, in ieder geval de Vodafone winkel, dus weer geen internet. En deze winkels zijn ook op zondag dicht dus pas maandag kunnen we opnieuw een poging wagen. Maar dan in Vonitsa, onze volgende haven waar we zondagochtend naar toe gegaan zijn. We waren die (prachtige) ochtend maar net op toen er op de boot geklopt werd: Victor met de schone was!. Die man is werkelijk onbetaalbaar, brengt je met de scooter naar supermarkten, haalt en brengt je was en zorgt voor betaalbare diesel. Toen hij weer weg was zagen we dat achter ons een hele rij vissersbootjes had aangelegd en hun waar aan het uitladen en verkopen waren.

alle maten en soorten
De meeste vis gaat direct naar restaurants, maar ze blijven met hun restjes (eenlingen, te klein) vaak zitten en verkopen dat aan passanten. Dus Juul er op af en ze kwam thuis met een kilo verse vis voor € 5. Na dat te hebben schoon gemaakt en koel opgeborgen zijn we vertrokken voor de tocht naar Vonitsa, 10 mijl in anderhalf uur. Ik heb Vonitsa al eerder beschreven als een parkeerplaats voor overbodige en afgeschreven schepen, maar tussen al die treurnis was gelukkig nog een plaatsje voor ons. Een vriendelijke permanent verblijver viste een mooring voor ons op uit de wirwar van lijnen op de kade en hielp met vastleggen.

dreigende luchten leveren ook mooie beelden op.
Opnieuw vanaf de kade van Preveza

volkomen geruïneerde cockpit van het
schip naast ons in Vonitsa
Ook hier zijn we druk bezig gegaan met het verder klaarmaken van "Vaarttuig" voor de winter. Alle zonneschermen zijn gewassen in Preveza en in Vonitsa definitief verwijderd en opgeborgen, Ook de bimini hebben we hier schoongemaakt en opgeborgen. Tegelijkertijd is Juultje binnen bezig om kajuit na kajuit, kast na kast en lade na lade schoon te maken en op te ruimen. Lang vergeten zaken komen weer tevoorschijn en niet zelden vinden ze dan hun weg naar de afvalcontainer, dat ruimt lekker op! Die zondagmiddag hebben we ook een lange wandeling gemaakt naar het Sozos Hotel, net buiten het stadje, om daar een kamer te reserveren voor de nacht voor ons vertrek naar Nederland. Gelukkig dat we er in persona naar toe gingen want de (Albanese) bedrijfsleider sprak geen woord Engels. Met handen en voeten, Google Translate en een papieren agenda zijn we er toch uitgekomen en hebben we hopelijk een kamer voor de nacht van 2 op 3 oktober!

Dolfijnen in Rougas baai


Op dinsdag 29 september 09:30 begonnen we aan onze laatste tocht dit seizoen. Het leek of de natuur met ons meewerkte om er een prachtige tocht van te maken. Het was onbewolkt met een warm ochtendzonnetje. Er stond slechts een kalm briesje die een lichte rimpel op het water veroorzaakte en de temperatuur was een heerlijke 22 graden. Op de autopilot zocht het schip zijn eigen weg, soms wel heel erg dicht onder de kust! Bij het invaren van de Rougas baai werden we ineens verrast door een school dolfijnen die recht op ons af kwam. We legden het schip stil en een paar minuten lang lagen we midden tussen ze in. Niet dat ze veel belangstelling voor ons hadden: ze waren duidelijk aan het jagen en kwamen alleen boven om snel adem te halen en weer te duiken. Weer een nieuw facet van de dolfijnen gezien; geen tijd om te spelen of te kijken, er moet gewerkt worden!




het ontvangstcomité staat klaar
Vijf minuten later lagen we voor anker vlak voor de helling van Steel Design, waar Wolfgang en collega's druk bezig waren een Zwitsers schip aan land te trekken. Wij zijn direct aan de gang gegaan toen de motor nog warm was om de olie te wisselen. 14 liter olie van zo'n 80 graden in kleine bakjes afpompen en overgieten in een grote container is geen pretje! Het is heet, vuil en vooral langdurig werk. We hadden zeker een uur nodig voor we alle olie eruit hadden. Eerst 10 liter via de carterpomp, daarna nog 3 liter via een handpomp. We hadden net de nieuwe filter gemonteerd en opnieuw afgevuld toen Wolfgang liet weten dat wij aan de beurt waren, dus de generator moesten we laten zitten.

grof vermogen om ons naar boven te trekken
De trailer stond al in het water toen wij kwamen aanvaren. Voorzichtig naar voren waarop 2 man in het water het overnamen en het schip langzaam op zijn plaats drukte boven de hydraulische hefinrichting terwijl ik met een lijn het schip zover mogelijk naar voren trok. Eenmaal op zijn plek werd het schip een paar centimeter omhoog gedrukt waardoor al het gewicht op de trailer kwam te rusten en de enorme tractor (20 ton!) het geheel beetje bij beetje de helling op kon trekken. Al die tijd bleef het schip keurig horizontaal en toen de combinatie boven aan de helling kwam zakte de achterkant langzaam naar beneden zodat het schip horizontaal bleef.


zo vast als een huis
Op zijn plek gekomen werd het schip langzaam neergelaten op een stalen grondbalk waarna er stempels werden geplaatst onder het vlak. Het fijne afstellen gebeurde met een waterpas en de verstelbare stempels waarbij wel gezegd moet worden dat zij eerder tevreden waren dan wij! Maar uiteindelijk was iedereen tevreden en stond het schip kaarsrecht en zonder slagzij in haar bijzonder robuuste wieg. Ik heb me in Turkije wel eens afgevraagd wat er zou gebeuren met die losse houten stutten tijdens een aardbeving. Hier niet, alle stutten vormen een geheel met de stalen grondbalk en er is geen enkel gevaar voor omvallen ervan. Een beving kan ze makkelijk aan, nu maar hopen dat dat niet gepaard gaat met een grondverschuiving........

Drie dagen en nachten zijn we nog aan boord gebleven. En het was flink doorwerken ondanks al het voorbereidende werk dat we eerder al gedaan hadden. Motor, generator en schroefas met zoet water doorspoelen, motor en generator winterklaar maken. Zoetwater tank leegpompen en alle leidingen leegzuigen. Sprayhood schoonmaken en naar binnen. Alle stangen bovendeks inklappen en vastzetten, Zodiac neerlaten, BB motor op de bok, Zodiac schoonmaken en vastleggen onder schip. Vervolgens lijnen wassen en fenders poetsen en allemaal opbergen in de Zodiac, afgedekt met een dekzeil. Stuurstoelen naar binnen en intussen alsmaar wassen en poetsen en stofzuigen. Bekaf zaten we 's avonds om 20:00 uur in de taveerne, zo'n 300 meter verder om om 22:00 uur doodmoe in bed te vallen.

Rits en Hans, blogvolgers op bezoek.
Deze routine werd op woensdagochtend op een plezierige manier onderbroken door geklop op de romp. Ik lag gekruld rond de motor de impeller te demonteren toen ik Juul in het Nederlands iemand aan boord hoorde uitnodigen. Wat bleek: twee Nederlandse bootjesmensen, waarvan  in ieder geval 1 deze blog volgt, hadden gelezen dat we hier ons winterverblijf hadden en besloten om ons op te zoeken. Met succes want even later zaten ze bij ons aan de koffie en hebben we veel wetenswaardigheden over varen en Griekenland met elkaar uitgewisseld.
Wat bleek: de kleine motorboot die we hadden geholpen een plaats te vinden in Palairos was de boot van Hans!
Rits en Hans, nogmaals bedankt voor jullie belangstelling in ons doen en laten en jullie gezellige bezoek.

Speciale aandacht voor de schroef.
Het schapenvet (aangebracht in de lente) heeft NIET gewerkt!
Op vrijdagochtend 2 oktober hebben we de laatste klussen voor het winterklaar maken afgerond. Na de lunch hebben we alle screens aangebracht en als laatste de wintertent gesloten. Al met al was het toch nog 16:30 voor we helemaal gepakt en gezakt naast de boot stonden te wachten op Wolfgang die ons naar het hotel zou brengen. Daar was de Albanese beheerder zo vriendelijk om de bijna 60 kilo bagage naar onze kamer te sleuren en ons 's avonds naar een pizzatent in de stad te rijden want eetfaciliteiten kende het hotel niet. De rit was trouwens nog best een belevenis want hij stelde zich voor als de Albanese Schumacher. Z'n auto was gelukkig slechts een kleine fiat van een onbestemd jaar, maar hij deed zijn uiterste best een ongeluk te veroorzaken! Na slechts 10 meter begon Juul al tevergeefs naar een veiligheidsgordel te zoeken. Maar goed, ook dat hebben we weer overleefd en de pizza was een van de betere.

Vaarttuig in wintertenue
's Morgens om 8 uur kwam de door Wolfgang geregelde taxi keurig voorrijden, inclusief een van de mannen van Steel Design die blijkbaar zeker wilde stellen dat we ook daadwerkelijk op het vliegveld kwamen. De Griekse taxichauffeur ontpopte zich als de Griekse Schumacher en zorgde ervoor dat we in slechts15 minuten de 12 km over smalle slechte bergwegen deden en toch heelhuids op het vliegveld kwamen.
Was dat leeg toen we bijna een maand geleden Maarten en Marjolijn afleverden, dit keer was het mudvol. Ook vandaag maar 4 vluchten, maar wel binnen anderhalf uur. En drie daarvan waren Transavia vluchten naar Amsterdam en een Condor vlucht naar Frankfurt. We waren dus toch blij dat we wat vroeg waren want voordat we ingecheckt hadden en door de veiligheidscontrole waren, waren we toch anderhalf uur verder. In de vertrekhal troffen we wederom Rits, dit keer samen met partner Marian, die met dezelfde vlucht naar Amsterdam vertrokken.
Na een half uur vertraging door ijsvorming op de vleugels (ja, ja, opgepikt in een koude wolk tijdens de landing) hadden we een snelle vlucht naar Amsterdam waar we in de aankomsthal werden verwelkomd door onze beide zonen.

Voor mij is zo'n hereniging met je familie ook het moment dat ik mentaal omschakel van bootleven naar thuisleven. Het moment waarop we van gelukkige zwervers in een boot door de Turkse en Griekse wateren weer familiemensen in een huis worden.
We hebben wederom een prachtig jaar gehad. Even dreigde de wind in de Egeïsche zee roet in het eten te gooien, maar de tijd in de Ionische Zee heeft dat allemaal weer goed gemaakt.

Aan al onze lezers: Dank voor jullie belangstelling en tot volgend jaar!! (LET OP: in 2016 beginnen we pas eind april)

woensdag 23 september 2015

Varen met kinderen



In eerdere afleveringen heb ik al eens verteld van het Griekse fenomeen van de vrije kades. Het schijnt dat alle kades in heel Griekenland een soort van gedeeld bezit zijn waarvoor geen kosten, belastingen etc. van toepassing zijn. In de praktijk betekent dat iedereen zijn bootje overal kan aanleggen, maar betekent het ook dat iedereen naar de overheid kijkt voor toezicht op deze gedeelde voorzieningen. Maar het effect is: eenieder claimt de rechten en niemand voelt zich verantwoordelijk voor de plichten. Eigenlijk logisch, de overheid heeft geen inkomsten hiervan en kan er dus ook geen geld aan uitgeven. En dat leidt tot al die eerder beschreven wantoestanden.
Gasten aan boord !!
In Preveza hebben ze daar blijkbaar toch iets op gevonden. We lagen daar nog geen uur toen er ineens een ambtenaar van de Haven-autoriteit aan de boot stond die ons een gepeperde rekening van wel €6,80 aanbiedt. Nee, dat is geen liggeld, dat is toeristenbelasting, voor gebruik van faciliteiten op de kade. Het is maar welke draai je er aan geeft. Wisten jullie dat je in Den Haag geen parkeerboetes van het CJIB krijgt voor fout parkeren? Daar krijg je een naheffing Parkeren van de Gemeentelijke Belastingdienst. De slimmeriken!!

eindelijk aan boord!
Maar goed, wij lagen op de prachtige ochtend van 25 augustus aan deze kade nog wat laatste vlekjes weg te poetsen en ik had net tegen Juliette gezegd: nu gaat hun vliegtuig landen, toen ineens Maarten en Marjolijn voor onze neus stonden. De vlucht was zo veel te vroeg gearriveerd en de afstand van het vliegveld naar onze kade is zo kort dat ze al op de boot waren vóór de officiële aankomsttijd!
De vreugde was er niet minder om na vijf maanden elkaar niet gezien te hebben! Na de begroeting hebben we snel kinderen en bagage aan boord genomen, de lijnen los gegooid en vertrokken voor de eerste tocht van deze Griekse vakantie.

Nisos Vouvalis
En die eerste tocht ging naar het eilandje Vouvalis in de Golf van Amvrakia, een klein eenzaam eilandje met een prachtige beschutte baai maar, wat bleek, een wat moeilijke bodem om in te ankeren. Onze eerste poging mislukte direct en de tweede poging voelde ook niet echt goed. Maarten is dus met snorkel en bril op inspectie gegaan in het heldere water van 2,5 meter diep en zag het anker inderdaad zo'n beetje rechtop staan met de punten maar een heel klein stukje in de stenige bodem. Dus weer opgehaald, verhuisd naar een andere hoek van de baai en daar lukte de derde poging direct.
lekker zonnen
Dit eilandje had alles wat in de folders vermeld staat: zon, zee en strand. Wat echter niet in de folder staat, is dat het strand uit stenen bestaat en vol ligt met afval en de wind opsteekt zodra de zon ondergaat. Zo ook hier, met het vervelende bijeffect dat wind en golven uit verschillende hoeken kwamen en we dus lekker aan het rollen gingen. Maar daar zijn hekankers goed voor! Met Maarten in de Zodiac hebben we een tweede anker aan land gebracht, daar vast gezet en toen met een lange lijn het schip zover omgetrokken dat het recht met de boeg in de golven lag. Ons baaitje was blijkbaar wel bekend bij de lokale vissers want rond 22:00 uur kregen we gezelschap van 2 vissersbootjes die daar zijn blijven liggen tot de wind afnam en ze weer verder konden met vissen.
en zwemmen
De volgende ochtend werden we wakker op slechts luttele meters van het strand met maar 1,60 meter diep water, ik kon rond het schip lopen! De wind was 180⁰ gedraaid en het schip was over de lijn van het hekanker gedraaid naar zijn huidige positie. Niets aan de hand dus. Na het ontbijt beide ankers binnengehaald en vervolgens zijn we op weg gegaan naar Nidri, op het eiland Levkas, een tocht van zo'n 30 zeemijlen, eerst terug naar Preveza, toen over zee naar Levkas en vervolgens via het kanaal naar de golf van Levkas. De omstandigheden waren ideaal, geen wind, volop zon en een kalme zee. Alleen Nidri bleek een beetje vol, ook Tranquility Bay (met twee gezonken schepen) er tegenover lag vol zodat we zijn doorgevaren naar de baai van Vlikho, eigenlijk meer een gigantisch binnenmeer.

reusachtige kwallen






Wat blijkt: ook dit meer wordt gebruikt als een gigantisch parkeerterrein. Overal liggen schepen voor anker, maar als je goed kijkt ontbreekt bij de meeste van deze schepen de Zodiac. Ook zijn veel schepen afgedekt met dekzeilen of heeft het andere tekenen van verlating. Niet dat dat ons hinderde: er was ruimte genoeg om te ankeren en te zwemmen, dus dat hebben we gedaan. Alleen kwamen we er na het zwemmen achter dat de baai vol zit met reusachtige kwallen. Daar hebben we geluk gehad!!
toch maar worstjes op de bbq
En zo ging het de hele week. Elke ochtend die kalme zee, de rustige wind in de middag en de zon van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. De kinderen hebben zeldzaam geluk gehad die week dat ze bij ons aan boord waren en waarin we nog Meganisi, Kalamos, Kastos, Levkas en Palairos hebben aangedaan. Ze hebben gezwommen in kristalhelder water, gevaren in grotten, hebben schildpadden, dolfijnen (en kwallen) gezien en in eenzame baaitjes geankerd.


en nog meer lekker eten



En natuurlijk heerlijk in de zon gelegen en lekker gegeten in al die Griekse Taveernes of moeders keuken. Op woensdag 2 september hebben we ze met het schip afgeleverd in Ormos Rouda waar het hotel ligt waar ze nog een weekje met zijn tweeën verbleven. En ook nu weer hadden ze alle geluk met opnieuw een prachtige week op een prachtige plek.


afscheid in Rouda Bay

Wij zijn nog een nacht in de baai blijven liggen, maar de volgende ochtend zijn we terug gegaan naar de "Kwallenbaai" omdat die toch meer beschutting en rust biedt en wij op ons gemak kunnen beginnen met de voorbereidingen voor de winteropslag. Er moet een hoop gedaan worden aan achterstallig poets- en opruimwerk en ook het technisch onderhoud is een lange lijst van kleine en grote klussen. Dus ook wij kwamen deze week wel door maar dat hebben we toch wel afgewisseld met uitstapjes naar Nidri voor boodschappen, cocktails en dineetjes.


"selfies" zijn ook tot Griekenland doorgedrongen


Die activiteiten werden onderbroken op 8 september, de dag van de terugreis van de kinderen. Wij waren al vroeg met de Zodiac naar Nidri gegaan om daar een huurauto op te halen. Daar zijn we vervolgens mee naar de zuidpunt van Levkas gereden om de kinderen bij hun hotel op te pikken. Wij hadden heel slim onze vuile was daar achtergelaten, dus die konden we ook weer schoon en gestreken meenemen.
Vanuit het hotel zijn we via bergweggetjes naar Levkas (stad) gereden en van daaruit via een prachtig landschap richting Preveza. Het Aktion vliegveld ligt vlak bij die stad en kan het best worden vergeleken met vliegveld Welschap in de jaren tachtig. Toen wij daar (rijkelijk vroeg) aankwamen was het parkeerterrein leeg en vermeldde het bord met "Departures" wel 4 vluchten,let wel, voor de hele dag! En van die vier gingen er twee naar Amsterdam. We hebben afscheid genomen van de kinderen, maar ditmaal voor slechts 4 weken, en zijn naar Preveza gereden om onze shoppinglijst af te werken.
Nu zie je pas hoe dicht die luchthaven bij de stad ligt! Zodra je het vliegveld verlaat kom je na ongeveer 1 km bij een tolstation waar je 3 euro betaalt voor een enkele reis door de tunnel naar de stad. Die tunnel is 1,5 km en vervolgens rijd je nogmaals 1,5 km bijna terug naar de waterkant waar de stad begint. Onze lijst was lang en de stad onbekend dus het duurde nogal lang voordat we alle spullen in de auto hadden. Wat dan zoal?? Wel, 20 liter motorolie, 3 liter glycol, 5 liter antikalk, Sicaflex voegenkit en primer en een waslijst kleine zaken. En een bezoek aan de Lidl in Levkas stad. In Nederland wordt nog wel eens min gedaan over de Lidl, maar ook hier, net als in Nederland, zijn ze gewoon de beste op het gebied van groente en fruit. Zowel in assortiment als in prijs. Daarnaast hebben ze alles: Griekenland staat vol met kleine kruideniers die zichzelf "SuperMarket" noemen, maar je moet 5 verschillende af voordat je alles op je lijst hebt. En bij de Lidl is het one-stop shopping!
Na deze kooporgie zijn we weer naar Nidri gereden, hebben alles overgeladen in de Zodiac en naar de boot overgebracht en toen de auto weer ingeleverd. En toen we toch in Nidri waren maar weer wat gegeten en gedronken in Café de Paris. Misschien iets te veel gedronken? Feit is dat we op de terugreis in de schemering full-speed aan de grond zijn gelopen met de Zodiac. Gelukkig geen verwondingen of schade, dit keer was het echt een zandstrandje, maar de schrik zat er toch even in. Toch veilig thuis gekomen en goed geslapen!

Verandering:


ankerketting aan dek
Met het vertrek van Maarten en Marjolijn lijkt ook het weer te veranderen. De ochtend van 9 september is somber en er is onweer voorspeld voor de middag en avond. En we kunnen nergens naar toe! De ene helft van de ankerketting ligt onder water, de andere helft ligt op het dek omdat ik de ankerkluis aan het ontroesten en verven ben.
Dus we zijn blijven liggen en hebben ons zo goed mogelijk voorbereid op wat komen gaat want het kan hier spoken!
Rond 20:30, terwijl wij zaten te eten, vielen de eerste druppels. Van over de bergen, vanuit zee, kwam een pikzwarte lucht opzetten maar het duurde tot 22:00 uur voordat het echt begon te regenen. Maar de storm heeft gewacht totdat we naar bed gingen en sliepen om echt los te barsten, om 01:00 uur werden we wakker van de eerste klappen en de vallende regen. Die kwam bijna horizontaal aan, de wind was aangewakkerd tot zo'n 30 knopen en het schip lag te schaatsen achter een gestrekte ketting (ca. 30 meter). 
er kan een hoop water in de Zodiac
Mijn grootste zorg is dan altijd niet eens of ons eigen anker houdt, maar of het anker houdt van alle schepen vóór ons, vooral als het onbemande schepen zijn. Maar alles ging goed en na een piek van 37 knopen rond 01:30 was de bui voorbij. Rond 02:15 was het zover gekalmeerd dat we weer naar bed konden. De volgende ochtend heb ik 40 liter water uit de Zodiac gehoosd, de rest heb ik helaas moeten laten weglopen omdat alle emmers en putsen vol waren. Wat we doen met dat water?? Daar spoelen we de wc mee door! Heb je enig idee hoeveel water zoiets gebruikt?

spoelwater voor het toilet


We zijn tot zaterdag 12 september in de Vlikho Baai blijven liggen. Toen was het werk aan de ankerkluis afgerond en kon de ketting van het dek af, de ankerlier weer gebruikt worden en hebben we Vlikho baai, door ons omgedoopt tot Kwallenbaai, verlaten.







Hoe we de laatste 3 weken van ons verblijf in Griekenland hebben doorgebracht? Lees dat in de volgende (en waarschijnlijk laatste) aflevering van de blog over een paar weken.

Toegift: 

Toch nog een paar extra foto's:
varen in een grot















kristalhelder water
ankerketting op 4 meter diepte


















eenzame baaitjes: Port Leone
(wij en 10 anderen)





















op 2 meter diep water!
laveren tussen de rotsen...
















je wordt wel moe van zo'n vakantie!






woensdag 9 september 2015

Varen in de Ionische Zee

zonsopgang boven Patras
Op maandag 10 augustus hebben we de lijnen losgegooid in Patras en zijn we vertrokken voor een van de laatste lange zeetochten van dit jaar. Zestig zeemijlen (96 km om precies te zijn) van Patras op het vasteland naar de baai van Vathi op het eiland Ithaca in de Ionische Zee.
Om 05:30 ging de wekker en om 06:30 voeren we de haven uit. We lagen nogal ingebouwd maar we zijn keurig op de spring tussen de schepen uitgedraaid, zijn gekeerd tussen de steigers en waren weg voor iemand wakker kon worden.
een eenzame dolfijn doet ons uitgeleide
uit Patras

En zo spannend het elke keer weer kon zijn in de Egeïsche Zee, zo relaxed was het deze keer. Twee keer een lang rak op de autopilot en het enige spannende is een kielzog van zo'n snelle ferry af en toe.
Naarmate we dichter bij Ithaca kwamen werd het drukker. Geen wonder dat wij vergeefs naar andere boten uitkeken in de Egeïsche Zee: die zijn allemaal hier!


de baai van Vathi

Vathi is de belangrijkste plaats op het eiland Ithaca en ligt in een diepe baai op het smalste stuk van het eiland. Vlak aan de kade hebben we ons anker laten vallen en zijn daar vier dagen blijven liggen. Vier dagen, enerzijds omdat het weer wat wisselvallig was, anderzijds omdat datzelfde weer ideaal was om het teakdek te repareren. Dat betekende dus 2 dagen schuren en krabben om de slechte stukken eruit te halen, een dag om te kitten en een dag om de kit te laten harden en af te werken.
het voordek zag er niet meer uit,
de zon eist zijn tol!
klaar om te kitten

Het dek bewerken werd noodzakelijk omdat op diverse plekken op de boeg het teakrubber begint te korrelen en zelfs begint te smelten. Het rubber blijft aan schoenen en blote voeten plakken en geeft vervolgens vlekken op het hout en de lak. Die plakplekken steek ik er dus uit , goed schoonmaken en opnieuw inkitten. Je krijgt er vanzelf handigheid in en het resultaat is verbluffend.




Na Vathi gingen we op 14 augustus door naar Frikes, ook op Ithaca. Zodra we de baai invoeren herkende wij de plek. Hier zijn we ook geweest met Maarten in 2003 toen we in Lefkas een zeilboot huurden. Alleen de plek is wel veranderd. Hadden ze toen een kort piertje en een muurtje voor de vissers, nu is de hele havenkom voorzien van aanlegmogelijkheden.



de pier van Frikes
Het is dat wij vroeg aankwamen op een vrijdagmorgen, wanneer de meeste huurboten op weg gaan naar hun thuishaven, dat wij de beste plek aan de pier konden innemen. Want op zaterdag en zondag liep de hele haven vol. Ook het dorp is volledig veranderd. Stonden er toen een paar zielige visserswoningkjes, nu staat het hele havenfront vol met terrassen en cafés en restaurants. Weinig authentiek meer, wel reuze gezellig!

Op maandag 17 augustus zijn we van Frikes naar Spartakhori gevaren. Het was een nogal winderige dag en dat betekende dat er wat golfslag stond in het zeegat tussen Kafelonië en Lefkas. Maar met onze Egeïsche Zee ervaring was dat geen probleem!



de baai van Spartakhori
rechts taveerne Spilia
Ook Spartakhori was een feest der herkenning, maar ook hier een hoop verandering. Werden we 12 jaar geleden nog binnen gehaald als verloren zoon en dochter door de uitbater van Taveerne Spilia, nu werden we door dezelfde man nog net niet weggejaagd. We hebben het vermoeden dat hij zijn plaatsen eigenlijk wilde vrij houden voor een flottielje, dus vertelde hij ons dat er 's middags een storm kwam en dat we hier niet veilig waren etc. Wij hadden toevallig het weerbericht goed bekeken en daar was geen sprake van een storm, dus we hebben toch maar aangelegd. Ook de rest van het personeel van Spilia was weinig vrolijk en gastvrij. Bij het eten, bij het wassen, bij het water tanken: steeds weer dezelfde norse gezichten en geblafte antwoorden op vragen.
Of ligt het aan het dorp? Op 18 augustus zijn we de berg opgelopen om het dorp Spartakhori te bekijken, maar ook hier weinig gastvrijheid. Hebben de dorpelingen genoeg van de toeristen? Komen er teveel? of te weinig? Wie zal het zeggen: de dorpelingen niet, ook de uitbater van het café waar we koffie dronken niet want die wendde voor geen Engels te spreken. We zullen het maar aan de Griekse crises wijten.

Op 19 augustus zijn we de rest van het eiland Meganisi gaan verkennen, maar eerst even een oversteek naar het stadje Nidri op Lefkas voor een noodzakelijke aankoop. Het hele schip ging steeds harder naar benzine ruiken en wat bleek: de losse benzinetank van de buitenboordmotor lekte. Geen groot gat, maar een haarscheur langs het handvat. En met de augustustemperaturen in de ankerkluis wil die damp er wel uit! Nidri is zo'n beetje hét watersportcentrum van de eilanden, dus we hebben daar een keurige mediterrane aanleg manoeuvre gemaakt (anker uit, achteruit met slippende ketting en de kont vastmaken aan de kade) alleen bleek toen dat we op een gereserveerde plek lagen, jammer van al die moeite. Dus losgemaakt en toen maar in de baai voor anker gegaan en met de Zodiac naar de kant. Daar vonden we inderdaad een boten shop (Yacht Chandlery zoals dat hier heet) met een uitgebreid assortiment waar we een nieuw tankje vonden. Tegelijkertijd onze veel te lichte diesel-jerrycan ook maar vervangen door een sterker exemplaar.
het pontje doet dagelijks alle eilanden aan
vanuit Nidri
Vanuit Nidri hebben we alle baaien van noord-Meganisi verkent. Spartakhori kennen we dus al, (klein) Vathi heeft een ontmoedigingsbeleid voor ankeraars, Ormus Kapali is wat ons betreft te open, en Ormus Abelike lijkt een verzamelplaats voor de nouveau-riche: we hebben nog nooit zoveel super-yachts bij elkaar gezien, allemaal keurig naast elkaar met lijnen naar de wal vastgemaakt in een kring rond de baai. Bleef over Port Atheni, goed beschut, maar redelijk smal dus heel veel plaats biedt het niet. Bovendien moet je uitkijken voor twee steigers aan de wal waar de schepen op de mediterrane manier aanleggen en dus de ruimte moeten hebben om hun anker uit te gooien. maar wij waren vroeg en konden een mooi plekje uitzoeken: wel op 18 meter diep water aan 55 meter ketting! Toen we ankerden hadden we een matige zuidenwind, maar toen de wind in de loop van de avond draaide naar een krachtige noordenwind, lagen we ineens 85 meter verder! Toch iets om rekening mee te houden!
Die avond vierde een Engels flottielje met 10 schepen en zo'n 60 man een Grieks feestje in de lokale taveerna. Wij vreesden het ergste maar rond middernacht stopte de muziek, keurig!

door het kanaal van Lefkas
(dit moet permanent op diepte worden gehouden)

de drijvende brug van Lefkas

Vanuit Port Atheni maakten we de sprong naar onze nieuwe overwinterplaats. Die ligt aan de Rougas baai in de Golf van Amvrakia, een grote binnenzee (formaat IJsselmeer) ten oosten van Preveza. Daartoe moeten we de Golf van Lefkas verlaten via het Kanaal van Lefkas die door de stad Lefkas loopt en dan via een drijvende brug weer uitmondt in de Ionische Zee.




dreigende luchten boven zee

Dan nog een mijl of 10 over zee naar Preveza waar je via de Baai van Preveza uiteindelijk in de Golf van Amvrakia uitkomt. Ons doel die dag was het stadje Vonitsa, maar we gingen met gemengde gevoelens op weg. De laatste keer dat we in Vonitsa waren (met huurauto) spookte het daar als een gek en waren we bang dat de schepen die daar lagen de kade op zouden komen, zoveel deining stond er. Maar niets van dit alles, het weer was prachtig behalve wat dreigende luchten boven zee, er stond praktisch geen wind en er was nauwelijks verkeer op het water.

een zeldzame ontmoeting in de
Golf van Amvrakia

Tot onze grote verbazing kwamen we na Preveza geen schip meer tegen, de hele Golf van Amvrakia lijkt wel leeg. De stadskade van Vonitsa ligt weliswaar praktisch vol met schepen maar dat komt omdat de Griekse gastvrijheid hier tegen ze werkt. Er zijn overal brutale toeristen die een stadskade opzoeken, er hun schip parkeren en vervolgens 2 maanden naar huis gaan. Of nog erger, mensen die niet weten wat met hun schip te doen door ziekte, gebrek of ouderdom, en hun schip domweg verlaten. We hebben wat geparkeerde wrakken gezien.
Zo ook dus Vonitsa; 60-70% van kade ligt vol met "eenzame" schepen, de rest is voor bewoners en passanten. Wij hadden het geluk nog een plek te vinden, met mooring, tussen een visser en een motorboot die er blijkbaar thuis hoorde. Dat vastmaken leverde nog hilarische beelden op. Juul d'r lijnen werden aangenomen door een oudere Griekse dame die uit een daar geparkeerde camper kwam. Vervolgens probeerde Juul haar uit te leggen wat te doen met die lijn: daar door die ring, nee niet die, daar die, nee, niet vastknopen, teruggeven, nee niet losmaken! erdoor en teruggeven!!! Enfin, dat ging een paar minuten zo door, gelukkig stond er geen wind, tot een andere Griekse dame die wel genoeg Engels verstond dit vrouwtje uit haar lijden verloste en het overnam.

In Vonitsa hebben we wat boodschappen gedaan en is Juul voor het eerst sinds maanden weer naar de kapper geweest. De volgende ochtend hebben we weer losgemaakt en zijn in anderhalf uur naar de Rougas Baai gevaren waar we weer het anker hebben uitgeworpen en met de Zodiac aan land zijn gegaan. Daar stond Wolfgang ons al op te wachten.
Wolfgang is van huis uit een Oostenrijker en metaalbewerker, gespecialiseerd in roestvrij staal constructies. Hij heeft een mooi plekje in Griekenland gevonden waar hij zijn vak beoefent maar tevens een perceel heeft dat groot genoeg is om ook boten op te stallen. Daartoe heeft hij een hydraulische trailer en een 40 tons tractor om schepen tot 20 ton aan wal te slepen en biedt hij gastvrijheid aan zo'n 25 schepen. De meeste vaste klanten.
Alhoewel: toen wij gisteren in Vonitsa lagen kwamen we een Nederlands stel tegen uit Hellevoetsluis. Toen Steel Design ter sprake kwam wisten Koos en Nel ons het verhaal te vertellen van een Nederlandse boot die daar de winter had doorgebracht maar niet op de afgesproken datum in het water kon. De eigenaren waren al gearriveerd en moesten vervolgens 3 weken wachten alvorens het schip dan eindelijk in het water kon. En met dat verhaal mee kwamen de horrorstories dat ze ook nog moesten betalen voor het verblijf aan boord etc.etc.
Aangezien Juul zich vreselijk zorgen maakte over dat verhaal, heb ik Wolfgang direct hiermee geconfronteerd. Hij gaf onmiddellijk toe dat dit inderdaad vorig jaar in de lente gebeurd was en dat in totaal 3 schepen de dupe waren van een mankement aan de tractor waar hij drie weken op onderdelen had moeten wachten uit Duitsland. Dat soort dingen gebeuren nu eenmaal, ook bij de grote Marina's, was zijn verweer. Hij heeft in zoverre gelijk dat ik inderdaad vaker schepen zie wachten op onderdelen. Grote Marina's zetten waarschijnlijk iemand in een auto naar fabrikant of leverancier en daar is hij te klein voor. En wat betreft de horrorstories er omheen: deze klanten zijn niet belast met liggeld voor die extra maand, wel voor water en elektra dat gebruikt is die maand en dat lijkt mij alleszins billijk. Maar goed, wij hebben ingestemd met zijn aanbod en hebben afspraken gemaakt. Hij moet voor "Vaarttuig" een op maat gemaakte wieg maken en daartoe kwam hij 's middags naar de boot met een snorkel en meettouw om het onderwaterschip na te kijken en te meten. Op 30 september om 10:00 uur gaan we het water uit en komt Vaarttuig te liggen in een op maat gemaakte stalen wieg. Best wel een veilig gevoel!

nieuw en oud in de Golf
een fish-farm met daarachter wegroestende vissersboten
De volgende ochtend zijn we verder gevaren. Nu we toch in de Golf van Amvrakia zijn gaan we die ook maar eens bekijken. Wat opnieuw opvalt: er is geen schip te bekennen. Er heerst doodse stilte en rust, de enige activiteit die je ziet zijn de fish farms die in alle hoeken en gaten zijn verstopt. Aanvankelijk zouden we naar Amfilokhia in het zuiden gaan, maar dat blijkt een wat viezig industrieel stadje te zijn met maar matige voorzieningen voor jachten. Dus hebben we de boot stil gelegd en de motor uit gedaan, midden in de Golf, en zijn wat gaan zwemmen en koffie drinken om ons te beraden waar we dan wel naar toe zouden gaan. Na 3 kwartier hebben we de motor weer gestart en zijn weer verder gegaan, ditmaal op weg naar Menidhion, een plaatsje in het noorden van de Golf en grenzend aan de daar liggende wetlands.

de wetlands in de Golf
Ook Menidhion bleek een teleurstelling, ondanks het mooie weer, de overweldigende natuur en de prachtige plekken moet het toerisme hier nog worden uitgevonden. Het haventje bleek een grote wirwar van moorings, ankerlijnen, vissersbootjes en opnieuw, verlaten bootjes: hier was voor ons geen plaats.
geen wonder dat het anker niet houdt,
dit groeit er onder water!
Dus hebben wij onze tocht langs de noordelijke kust voortgezet totdat we bij kaap Kopraine aankwamen. Een echte kaap is het niet, meer een uitstekende zandbult met een totaal verzand haventje. Echter, de pieren van dit haventje bieden toch enige bescherming tegen eventuele golfslag dus hebben we hier ons anker laten vallen. Nou ja, vallen, het water was 2 meter diep dus het anker had enige hulp nodig, we moesten het vasttrekken en hadden 2 pogingen nodig voor we enigszins tevreden waren.

een poging om aan de wal te komen die op
niets uitliep.
Na de lunch zijn we aan de wal gegaan waar we een museum aantroffen (alles in het Grieks), helaas gesloten dus we zijn er nooit achter gekomen wat het tentoonstelt. Ook niet in de aangrenzende taveerne waar een werkelijk stokoud vrouwtje ons voorzag van 2 biertjes en wat gefrituurde sardientjes. Ze zei sowieso niet veel, maar al helemaal niet in het Engels dus veel vertellen kon ze ons niet
Terwijl wij aan het bier zaten was de namiddagwind opgestoken en op een gegeven moment zeiden wij tegen elkaar: vind jij ook niet dat het schip ineens op een andere plek ligt?? Dus hebben we de oude dame betaalt, zijn teruggelopen naar de Zodiac in de verzande haven en teruggevaren naar de boot die inderdaad al enkele honderden meters verder lag. Toen het anker boven kwam werd duidelijk waarom. Aanvankelijk had het anker zich vastgezet in een kluit onderwatergras. Toen de wind opstak was die kluit echter uit de grond getrokken maar in het anker blijven zitten. Tja, dat pakt vervolgens dan niet meer, het enige dat je kunt hopen is dat het een rots tegenkomt tijdens die glijpartij en dan blijft haken.
We hebben het anker schoongemaakt, zijn om de haven heen gevaren naar de andere kant ervan, hebben een zanderige plek opgezocht op 4 meter diepte en hebben opnieuw geankerd. Ditmaal zat hij wel vast en hadden we alsnog een rustige nacht.
De Golf van Amvrakia is een zeldzaam mooi gebied
Het is zo'n prachtige plek hier dat wij op zondag gewoon zijn blijven liggen.Stel je voor, zoiets als de Oostvaardersplassen waar je wél in mag varen. Alleen wat wel opvalt: er zijn zo weinig vogels. We hebben wat verschillende reigerssoorten gezien, wat steltlopers en een paar meeuwen en 1 aalscholver. In ons drukke landje op een doordeweekse dag zie je vluchten van honderden aalscholvers, hier in dit kale stille land 1 in een heel weekend, merkwaardig!
Vanaf deze prachtige plek zijn we de volgende dag naar de stadskade van Preveza gevaren. In Vonitsa was een Griek naar de boot gekomen die me een kaartje had gegeven voor het geval we in Preveza diesel zouden willen tanken. Ik had hem verteld dat we 400 liter nodig hadden dus toen ik hem belde om hem te bestellen, een half uur voor aankomst, wist hij niet hoe snel hij bij de kade kon komen om ons te verwelkomen en helpen met vastmaken.
met Victor op de scooter naar de Lidl
En toen Juul hem vroeg waar de Lidl was, stond hij in no-time met zijn scooter voor de boot om Juul naar de Lidl, een paar kilometer buiten het centrum, te brengen. Kijk, dat is service waar we wat aan hebben. Intussen had hij ons ook nog een plek gewezen dicht bij een wateraansluiting (voor de bewatering van de stadsplantsoenen), dus we konden ook onze watertank vullen. Zo verzamelt Victor zijn klantjes en als hij er een paar op rij heeft liggen komt hij s' middags met zijn tankwagentje om iedereen af te tanken. Iedereen blij, hij al gauw een paar duizend liter extra omzet, wij een redelijke prijs voor de diesel (6 cent voordeel/liter).
In Preveza zijn wij gaan werken als een gek, alles moest gepoetst worden en de voorkajuit leeggemaakt, want morgen krijgen we gasten. Dan komen Maarten en vriendin Marjolijn nl. naar Preveza gevlogen (Aktion vliegveld, praktisch om de hoek) en blijven dan een week op de boot.

Maar hoe dat is verlopen, lezen jullie in de volgende blog!