zaterdag 16 april 2011

Varen in eigen land

Het is wel weer even wennen!
De laatste 2 jaar zijn we door het varen in Zweden en Finland gewend aan eenzame en soms volstrekt verlaten trajecten en kostte het minimaal een dag, soms meerdere dagen, om ergens te komen. Varend in eigen land is het weer wennen aan het feit dat je de Friese sloten en meren deelt met anderen en dat attracties op een steenworp afstand van elkaar liggen.

Watertoren-Sneek
Na een overmatig gezellig aspergeweekend in Sneek met bootvriendjes en jongste zoon + vriendin, zijn we nog 2 dagen in Sneek blijven liggen. Het was wel zonnig, maar een harde koude wind is beter te verdragen in de stad dan op het Snekermeer. Gezellig nog wat winkelen, beetje prutsen aan de boot en de dagen zijn zó om. Belangrijkste mijlpaal: na 5 jaar varen met Vaarttuig hebben we eindelijk een kachel die werkt zoals het behoort! Tot nu toe zijn wij zelf steeds de thermostaat geweest, nu neemt de automaat ons dat werk uit handen. Dank aan de mannen van TCN in Sneek!
Oude ophaalbrug-Sneek

Op woensdag dus op weg. Vanuit Sneek een kwartiertje varen naar Ijlst. Op zich een bezoekje waard maar om nu al na 15 min. weer aan te leggen? Dus doorgevaren richting Sloten, onderweg een vechtpartij leverend met Navigo versie 2011. Verschrikkelijk! Ik ben altijd een grote fan van PC-Navigo geweest als onze Tom-Tom op het water. Maar deze versie is niet vooruit te branden. Elke actie aan het scherm vraagt minuten alvorens een nieuw beeld verschijnt, vooral in- en uitzoomen zijn hopeloos traag. En toen ik ook nog eens halverwege de reis besloot om van bestemming te veranderen waren de rapen helemaal gaar: ik moest het systeem herstarten om weer te kunnen navigeren.

Stentec in Heeg
Sommige zaken lijken voorbestemd, want wat wil het toeval: in Heeg, nog 15 min. te varen nadat ik bereid was de boel over boord te kieperen, is Stentec gevestigd. Hun WinGPS 4 product hebben we al uitgebreid gebruikt voor alle onze routes op open water en ik wist dat zij ook digitale copiëen verkopen van de ANWB waterkaarten. Dus niet gedraald en de afslag Heeg gepakt, in het midden van het dorp afgemeerd en de 200 meter naar het Stentec pand gelopen. Daar zijn we uitstekend geholpen door Bernard van de supportdesk die een slimmigheidje voor virtuele COM poorten heeft geïnstalleerd en waar we een van de laatste copiëen van de ANWB kaarten konden kopen. Na de nog in Heeg genuttigde lunch konden we weer uitvaren met een prima werkend systeem dat al mijn acties vlot afhandelt. Bernard heeft ons ook nog even een voorproefje van WinGPS 5 laten zien die voorziet in een uitbreiding met Tom-Tom functies. Navigo gaat het heel moeilijk krijgen.......
afgemeerd in down-town Heeg

onder de molen in Sloten
De rest van de week was prachtig. Blauwe luchten, zwakke wind, heerlijk zonnetje. Vanuit Heeg naar Woudsend waar we aan een Marrekrite plaats hebben overnacht. Vervolgens door naar Sloten waar we onder de Molen hebben gelegen en dat uniekje plaatsje voor de zoveelste keer hebben bekeken. Overnacht hebben we opnieuw aan een Marrekrite steiger, dit keer in het midden van het Tjeukemeer in het gezelschap van een paar honderd luidruchtig geile meeuwen. Op vrijdag doorgevaren naar Ossenzijl waar we nu voor de 2e nacht in een insteekhaventje van Rijkswaterstaat liggen, 'n kilometertje ten zuiden van de brug in Ossenzijl midden in het prachtige gebied van de Weerribben.

Vandaag ons eerste avontuur(tje) meegemaakt. We gingen met de Zodiac terug naar Ossenzijl voor weekendinkopen EN benzine voor de buitenboordmotor. Jawel hoor, nergens benzine te krijgen. Halverwege de terugtocht viel dus prompt de motor uit. Ik weet niet of iemand van de lezers ervaring heeft met het roeien van een Zodiac?? Een advies: niet doen! Het bankje staat te ver naar voren en de riemen zijn feitelijk te lang. Het effect is dat je maar halve halen kunt maken en het dus echt niet opschiet. Na lang genoeg uitgelachen te zijn door passagiers op rondvaartboten en vissers aan de wal, is Juliette op de kant gestapt en heeft ons aan een lijn gesleept: het jaagpad lag er nog vanuit het verleden! Ik zat in het bootje en probeerde het vrij te houden van uitstekende spijkers en splinters van de houten beschoeiïng. Zo zijn we nog redelijk onbeschadigd weer thuis aangekomen.

En vanaf hier? We weten het eigenlijk nog niet, maar gaan dit weekend gebruiken om onze verdere plannen te maken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten