dinsdag 19 maart 2013

Vaarttuig komt uit z'n winterslaap

Zoals in de kolom hiernaast reeds gemeld: het vaarseizoen gaat weer beginnen!

Dit jaar wel een stuk vroeger dan normaal!
De trouwe lezer zal zich waarschijnlijk herinneren dat wij eind vorig jaar ineens fatale problemen kregen met de generator. Thuis gekomen zijn we in conclaaf gegaan met Smelne en WhisperPower (die de fabrikant van onze oude generator heeft overgenomen) maar natuurlijk ook met onze spaarrekening.
Uiteindelijk zijn we eruit gekomen: het blijft een rib uit je lijf, zo'n nieuwe generator, maar iedereen heeft zich ingespannen om de kosten zo laag mogelijk te houden. Even dreigde problemen met transport en invoer in Turkije nog roet in het eten te gooien, maar WhisperPower kwam met een slim alternatief. De uiteindelijke oplossing is dat de nieuwe generator met een extra pallet aan toebehoren nu naar Alexandroupolis in Griekenland wordt getransporteerd. Door in de EU te blijven besparen we een enorme hoop kosten en nog veel meer kopzorgen.

Het nadeel is dat wij, na aankomst in Asmali, het schip moeten klaarmaken voor een tocht van 250 km van Asmali naar Alexandroupolis: met een kapotte generator en een stel accu's die vóór de winter al slecht waren. In het slechtste geval betekent dat dus een overtocht zonder koffie!

Ons programma ziet er voorlopig als volgt uit:
  • donderdag 21 maart: vlucht Eindhoven - Istanbul
  • vrijdag 22 maart:       aankomst in Asmali, "Vaarttuig" vaarklaar maken (2 dagen)
  • maandag 25 maart:    vertrek naar Alexandroupolis (wind en weder dienende)
  • dinsdag 26 maart:      aankomst in Alexandroupolis (laat in de middag)
  • woensdag 27 maart:  uitbouwen oude generator (2 dagen)
  • vrijdag 29 maart:       uitpakken nieuwe generator en toebehoren, installeren nieuwe accu's
  • zaterdag 30 maart:     installeren extra dynamo
  • zondag 1 april:          Grieks Pasen vieren (2 dagen??)
  • dinsdag 3 april:          Inbouwen nieuwe generator (2 dagen)
  • donderdag 5 april:     vertrek naar Asmali
  • vrijdag 6 april:           aankomst in Asmali (laat)


Eenmaal terug in Asmali gaan we de installatie afmaken. Er moeten nog een paar relais ingebouwd worden, de stuurstand krijgt een uitbreiding met enkele instrumenten. Dan nog wat afwerken en bijschilderen, maar ook: het eiland met zijn marmergroeves bekijken.

We blijven in Asmali rondhangen tot ongeveer 19 april, dan vertrekken we definitief. Onze eerste stop wordt de Princes Islands in het Oosten van de Zee van Marmara. Die schijnen vergelijkbaar te zijn met Vlieland of de Duitse Waddeneilanden: geen auto's en veel rust.
Op 22 april melden wij ons in de Kalamış Marina in Istanbul, een jachthaven aan de Aziatische zijde van de stad. Daar melden we ons voor deelname aan de Eastern Mediterranean Yacht Rally (EMYR),
een tocht van 6 weken die ons, in gezelschap van zo'n 40 zeilboten, van Istanbul helemaal naar Cyprus zal brengen. Op Cyprus (het Turkse deel) verlaten wij de rally, die vervolgens nog verder gaat naar Port Said in Egypte. 
In dat laatste deel hebben wij niet zoveel trek. De trajecten zijn lang met verschillende nachttrajecten, je vaart voor de kusten van Syrië, Libanon en Israël en ook Port Said is de laatste tijd erg onrustig. En als de rally dan is afgelopen mag je op eigen houtje diezelfde trajecten weer afleggen om veilig in Turkije terug te komen. Laten we dat maar niet doen!

Jullie zien het: weer volop plannen! Wij verheugen ons op mooie tochten, fraai weer, veel gezellige mensen, mooie plaatsen en vooral: wat minder avontuur dan vorig jaar.

We houden jullie op de hoogte!


1 opmerking:

  1. Hallo Juliette en Herman,

    Hoop dat het allemaal gelukt is met de generator.
    Veel succes vandaag.
    We blijven volgen :)

    Groetjes,
    Jan en Olga

    BeantwoordenVerwijderen